ßßß Cookit - przepis na Pstrąg ziołowo - czosnkowy pieczony w folii

Pstrąg ziołowo - czosnkowy pieczony w folii

nazwa

Wykonanie

Ryby są zdrowe. To fakt. Ryby są też dobre. Ja na rybach niestety się nie znam. Jedną z niewielu rzeczy, jakie o nich wiem to to, że lubię pstrągi, a nie lubię karpi. A pangi są masowo hodowane w złych warunkach. A śledzie mają dużo ości. To z grubsza cała moja wiedza.
Ostatnio szukając pomysłu na obiad przypomniałam sobie pysznego pstrąga, którego jadłam w Bieszczadach. Szybko przechodząc od wspomnień do czynów popędziłam po kilka ryb. Niestety brak u mnie górskich potoków, więc musiał wystarczyć pstrąg ze sklepu rybnego. Jego przygotowanie jest dość proste, więc zachęcam gorąco...
Składniki:
- jeden pstrąg
- łyżka masła
- ząbek czosnku
- sól, pieprz
- tymianek
- oregano
- listki pietruszki
- świeży koperek
- 3 łyżki oliwy
Przygotowanie:
Pstrąga oczyszczamy z ości, myjemy i osuszamy. Nacieramy solą, oprószamy pieprzem oraz dość obficie tymiankiem i oregano, dodajemy również świeże listki pietruszki (zarówno na zewnątrz ryby, jak i w środku). Odstawiamy pstrąga na godzinę.
Masło mieszamy z posiekanym czosnkiem i po godzinie wkładamy je do środka ryby. Zawijamy ją w folię i wstawiamy do gorącego piekarnika, nagrzanego do 180 st. i pieczemy ją ok. 25 minut. Ja piekłam z termoobiegiem, jeśli pieczecie bez niego, możecie nagrzać piekarnik do temp. 200 stopni. Po 25 minutach folię odwijamy i polewamy ją oliwą wymieszaną z posiekanym koperkiem. Pstrąga nadal odwiniętego z górnej części folii, pieczemy jeszcze 15 minut. Bez termoobiegu (jedynie z grzaniem górnym i dolnym- w tym momencie temp. możemy zwiększyć do 200 stopni). Wszystko po to, aby pstrąg mógł się zarumienić. Ja swojego podpiekałam 10 minut i to jednak okazało się za krótko.
Wyjmujemy rybę z piekarnika, podajemy na ciepło z ryżem paraboiled i "surówką dla zdrówka" .
Smacznego!
Źródło:http://zielonykoperek.blogspot.com/2012/07/pstrag-zioowo-czosnkowy-pieczony-w-folii.html