Wykonanie
Ostatnio odszedł mój kolega... odszedł z pracy, nie zszedł tak totalnie, ale odpowiednie pożegnanie trzeba było Adamowi zrobić. A żeby od pożegnań w głowie się nie zakręciło, dobrze jest coś przegryźć, raz na jakiś czas. Stąd też w moje ręce wpadły pierogi z ciasta
szpinakowego, z
suszonymi pomidorami. W zasadzie to 6 mikroskopijnych pierożków. Ale przynajmniej mogłam się poczuć jak w ekskluzywnej, francuskiej restauracji, gdzie za tyci danie, które tylko żołądek podrażnia, a nie napełnia, płaci się równowartość miesięcznej pensji. Tak, czy owak pierogi mi posmakowały i większą ich porcję przygotowałam sobie w domu.Swoją
drogą muszę przyznać, że nie znoszę tych nowoczesnych urządzeń, mających ułatwiać robienie pierogów. Takich, co to jedna strona służy do wycinania kółek z ciasta, a druga już do nakładania farszu i sklejania. Za cholerę nie potrafię się tym posługiwać, pierogi albo mi wylatują, albo się dziurawią. Nie ma to, jak niezawodny zestaw - szklanka i widelec.

Składniki:ciasto- 500 g.
świeżego szpinaku- 400 g.
mąki pszennej, najlepiej grubo mielonej- 2 łyżki
oliwy- łyżeczka
soli- bardzo ciepła
woda-
jajkofarsz:- 270 g.
sera typu
feta- 200 g. chudego
twarogu- szklanka
suszonych pomidorów bez zalewy (to
pomidory sprzedawane w paczkach, jak
suszone owoce)- łyżka czerwonego
octu winnego- 1-2 ząbki
czosnku-
zioła prowansalskie-
pieprz do smaku+ 2 łyżki
oliwy i odrobina
soli do gotowaniaPrzygotowanieZaczynamy od przygotowania farszu.
Twaróg (jeśli nie jest mielony) i
fetę przekręcamy przez maszynkę do
mielenia mięsa.
Pomidory przekładamy do miski i zalewamy dwoma szklankami gorącej (nie wrzącej)
wody, z dodatkiem
octu winnego. Po dziesięciu minutach
pomidory odcedzamy i przekładamy do
zmielonych serów. Dodajemy zmiażdżony
czosnek,
pieprz i
zioła. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok, aby składniki się zmacerowały.Następnie przygotowujemy ciasto.
Szpinak myjemy a następnie, razem z ogonkami przekręcamy przez maszynkę do
mielenia mięsa. Możemy przecisnąć go przez gazę, aby uzyskać jak najwięcej zielonego soku.
Mąkę wysypujemy na stolnicę lub do miski i dodajemy
szpinak wraz z
sokiem,
sól i
jajko. Zaczynamy zagniatać ciasto, stopniowo, bardzo powoli, dodając
wodę. Wyrabiamy je ok. 10 minut. Ciasto na pierogi powinno być gładkie i sprężyste.Gdy jest już wyrobione, dzielimy je na części i posypując stolnicę
mąką, rozwałkowujemy każdą część na cienki placek. Z każdego placka wycinamy kółka za pomocą szklanki. Następnie napełniamy je przygotowanym wcześniej farszem, końce ciasta zlepiamy i dociskamy widelcem.Pierogi wrzucamy do gotującej się w garnku
wody (z dodatkiem
soli i
oliwy). Gotujemy je do miękkości przez kilka minut (gdy pierogi wypłynął na powierzchnię, gotujemy je ok. 3 minut).Pierogi podajemy rozpuszczonym
masłem.Smacznego!