ßßß
- 220 g. masła- 120 gram tłustego, białego sera- cynamon- 80 gram posiekanych orzechów włoskich- 1 jajko- pół łyżeczki soli- cukier- 300 g. mąki- 100 g. rodzynekZaczynamy od ucierania 120 g. masła z serem. Po kilku minutach ucierania dodajemy jajko, pół łyżeczki soli i stołową łyżkę cukru. Ucieramy jeszcze chwilę, po czym dodajemy 250 g. mąki i ręką wyrabiamy ciasto tak, aby było zwarte i gładkie. Formujemy kulę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 12 godzin.Po upływie wyznaczonego czasu wyjmujemy ciasto i na mące wysypanej na stolnicy rozwałkowujemy je na placek grubości około 3 mm.W rondelku roztapiamy 100 g. masła, które nam pozostało, studzimy i gdy będzie w miarę chłodne smarujemy nim placek. Następnie kroimy go na trójkąty. Każdy z nich posypujemy cukrem, cynamonem, posiekanymi drobno orzechami i rodzynkami.Trójkąty rolujemy w kierunku od podstawy do wierzchołka. Powstałe w ten sposób ciastka smarujemy z wierzchu roztopionym masłem (lub jeśli ktoś woli "rozbełtanym" jajkiem), posypujemy delikatnie cukrem, cynamonem i orzechami. Układamy na blasze i wstawiamy do piekarnika (180 stopni) na około 20 - 30 minut. Wyjmujemy gdy się zarumienią.Smacznego!Wskazówka.Trochę czasu zajęło mi opracowanie tego, jak mają wyglądać trójkąty, aby ciastka dobrze się prezentowały po zwinięciu. Z mojego doświadczenia uważam, że dobrze jest jeśli trójkąt będą wysokie, "smukłe" i w miarę wąskie u podstawy.