Wykonanie
Uwielbiam upały i tylko raz w życiu zdarzyło mi się powiedzieć, że jest za gorąco. Zresztą lato jest od tego, aby było ciepło. Ale fakt faktem, że przy wysokich temperaturach apetyt, przynajmniej mój, spada do
zera. A czasem wypadałoby coś zjeść. Choćby tak, dla zasady. I z zasady wiem też, że najlepsze jedzenie, na lipcową pogodę, gdy słupek rtęci pokazuje minimum 25 stopni, są sałatki. Dodam - lekkie sałatki. Dość niedawno, miałam okazję spróbować i zakochać się w marokańskiej
sałatce z
ciecierzycą i
kaszą jaglaną, zrobionej przez Edytę z Eko Quchni, którą i Wam dziś polecam (i
sałatkę, i Edytę).
- ¾ szklanki
kaszy jaglanej- 1,5 szklanki
bulionu (samodzielnie wcześniej przygotowanego)- 2 łyżki
rodzynek lub
suszonej żurawiny, najlepiej nie siarkowanych (można dać więcej)- 1 mała
marchewka- ¼
czerwonej cebuli-
natka pietruszki- ok. 1/4 szklanki
ciecierzycySos:- ¼ szklanki
oliwy z oliwek- 3 łyżki
soku z cytryny- 1 łyżeczka zmielonego
kminku- 1 ząbek
czosnku-
sól,
pieprz do smaku
Ciecierzycę przesypujemy do garnuszka i zalewamy szklanką
wody. Odstawiamy na ok. 8 godzin do namoczenia, a następnie gotujemy, aż będzie krucha.
Kaszę jaglaną płuczemy kilkakrotnie w sitku, po czym gotujemy ją w
bulionie warzywny razem z
rodzynkami (lub
żurawiną), a następnie studzimy.
Marchew obieramy i trzemy na tarce o największych oczkach.
Cebulę kroimy w drobną kostkę. Warzywa mieszamy z
kaszą i
soczewicą.Składniki sosu łączymy w miseczce, dokładnie mieszamy i polewamy
sałatkę. Dodajemy posiekaną
pietruszkę oraz
sól i
pieprz do smaku.Wszystko jeszcze raz mieszamy i
sałatka jest gotowa do podania.Smacznego!