ßßß Cookit - przepis na Marokańska sałatka z ciecierzycą i kaszą jaglaną

Marokańska sałatka z ciecierzycą i kaszą jaglaną

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam upały i tylko raz w życiu zdarzyło mi się powiedzieć, że jest za gorąco. Zresztą lato jest od tego, aby było ciepło. Ale fakt faktem, że przy wysokich temperaturach apetyt, przynajmniej mój, spada do zera. A czasem wypadałoby coś zjeść. Choćby tak, dla zasady. I z zasady wiem też, że najlepsze jedzenie, na lipcową pogodę, gdy słupek rtęci pokazuje minimum 25 stopni, są sałatki. Dodam - lekkie sałatki. Dość niedawno, miałam okazję spróbować i zakochać się w marokańskiej sałatce z ciecierzycą i kaszą jaglaną, zrobionej przez Edytę z Eko Quchni, którą i Wam dziś polecam (i sałatkę, i Edytę).
- ¾ szklanki kaszy jaglanej
- 1,5 szklanki bulionu (samodzielnie wcześniej przygotowanego)
- 2 łyżki rodzynek lub suszonej żurawiny, najlepiej nie siarkowanych (można dać więcej)
- 1 mała marchewka
- ¼ czerwonej cebuli
- natka pietruszki
- ok. 1/4 szklanki ciecierzycy
Sos:
- ¼ szklanki oliwy z oliwek
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka zmielonego kminku
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz do smaku
Ciecierzycę przesypujemy do garnuszka i zalewamy szklanką wody. Odstawiamy na ok. 8 godzin do namoczenia, a następnie gotujemy, aż będzie krucha.
Kaszę jaglaną płuczemy kilkakrotnie w sitku, po czym gotujemy ją w bulionie warzywny razem z rodzynkami (lub żurawiną), a następnie studzimy.
Marchew obieramy i trzemy na tarce o największych oczkach. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Warzywa mieszamy z kaszą i soczewicą.
Składniki sosu łączymy w miseczce, dokładnie mieszamy i polewamy sałatkę. Dodajemy posiekaną pietruszkę oraz sól i pieprz do smaku.
Wszystko jeszcze raz mieszamy i sałatka jest gotowa do podania.
Smacznego!
Źródło:http://zielonykoperek.blogspot.com/2013/07/marokanska-saatka-z-ciecierzyca-i-kasza.html