Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu« Babka cytrynowa z lukrem
cytrynowymTest Alpro »Zebra z
pomarańcząJuż nie pamiętam od kiedy ta babka istnieje chyba od prababci tylko mówiło sie marmurkowa :)SKŁADNIKI:250 g
margaryny Kasiaoranżada 220 gram
mąka 420 gram ( 2,5 szk
mąki )
cukier puder 1.1/2 szklanki
jajka 5 szt
kakao 2 łyżki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
pomarańcza 1 sztuka
lukierszklanka
cukru pudrukakao 2 łyżki
sok z cytryny tyle aby powstał
lukier ja dałam więcej niż z połowy
cytrynyPRZYGOTOWANIE:
Kasię wkładamy do rondelka i rozpuszczamy .
Mąkę przesiewamy przez sitko razem z
proszkiem do pieczenia .
Jajka ucieramy na puch dodajemy na przemian rozpuszczona
Kasię oranżadę i
mąkę z
proszkiem do pieczenia .Powstała masę dzielimy na dwie równe części.Do jednej dodajemy dwie łyżki
kakao a do drugiej masy dwie łyżki męki i mieszamy .Tortownice smarujemy
margaryna i posypujemy
mąką . Masy wlewamy na przemian małymi porcjami ciemna i jasna aż do skończenia masy .
Pomarańczę obieramy w plasterki i jeszcze kroimy na połowę i kładziemy na ciasto .Tortownica o średnicy 22 cent piec w 170 stopniach około 50 minut.
Potem robimy
lukier z
cukru pudru kakao i
cytryny .
poniedziałek, 06 sierpnia 2012, rozowakuchniapoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .KomentarzeO mnie
Joanna GralikJestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego
męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.Kontakt do mnie
[email protected]Tweety na temat @GralikJoannaOdwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.Pisz blog
zamów newsletter