ßßß Cookit - przepis na BABKA CYTRYNOWA

BABKA CYTRYNOWA

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Piernik
Strucla świąteczna »
Babka cytrynowa z lukrem cytrynowym
SKŁADNIKI :
CIASTO
25 dag mąki
25 dag cukru
25 dag margaryny (może być Kasia)
4 duże jajka
1 duża cytryna
1 łyżeczka proszku do pieczenia
LUKIER
7/8 szklanki cukru pudru
1/2 cytryny
Ciasto:
Żółtka utrzeć do białości z margaryną i cukrem. Gdy masa będzie puszysta, dodać całą cytrynę (sparzoną i wyszorowaną) startą na tarce. Następnie ubić na sztywno pianę z białek i dodać do masy. Na koniec wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką.
LUKIER:
Z cukru pudru i soku z cytryny przygotować lukier. Lukrować ciasto zaraz po wyjęciu z piekarnika.
Przelać ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni C.
środa, 21 grudnia 2011, rozowakuchnia
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .
O mnie
Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.
Kontakt do mnie [email protected]
Tweety na temat @GralikJoanna
Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://rozowakuchnia.blox.pl/2011/12/BABKA-CYTRYNOWA.html