ßßß Cookit - przepis na Rozgrzewająca zupa z soczewicy zielonej

Rozgrzewająca zupa z soczewicy zielonej

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Produkty Lestello - recenzja
Emako - Test naczynia ... »
Moja dzisiejsza propozycja to smaczna i zdrowa zupa treściwa i sycąca z zielonej soczewicy . Jest niskokaloryczna a jednocześnie zawiera dużo białka, witamin i składników mineralnych takich jak wapń, fosfor, kwas foliowy czy żelazo. Doskonale nadaje się na jesienne i zimowe wieczory przez swoje właściwości rozgrzewające. Ciepły, imbirowo czosnkowy aromat rozchodzący się po całym domu wspaniałe doznania mówię wam .
2 marchewki, pokrojone w półplasterki
ziemniaki 6 sztuk pokrojone w kostkę
1 korzeń pietruszki, pokrojony w kostkę
1/2 niewielkiego selera, pokrojonego w kostkę
2 pomidory, bez skórki, pokrojonego w kostkę
1 warzywna kostka rosołowa
1 szklanka zielonej soczewicy Lestello(suchej)
4 ząbki czosnku, pokrojone w cienkie plasterki
2 łyżeczki przecieru pomidorowego
1 szczypta mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
sól morska do smaku Royal Brand
pieprz biały do smaku Kamis
listek laurowy 2 sztuki Kamis
ziele angielskie 2 sztuki Kamis
sos sojowy Kikkoman 2 łyżeczki
3l wody (wrzątku)
W dużym garnku rozgrzać łyżkę oliwy i lekko podsmażyć na niej marchew, pietruszkę i selera i kontynuować podsmażanie. Kiedy warzywa lekko zmiękną zalać całość wrzątkiem (aby przykryć warzywa) dodać ziemniaki pokrojone w kostkę , dodać kostkę rosołową i sos sojowy. Gotować 10 minut.
Soczewicę przepłukać na sicie pod bieżącą wodą. Dodać do gotujących się warzyw. Gotować 25 minut, aż będzie prawie miękka.
Dodać przecier pomidorowy, pomidory pokrojone w kostkę , czosnek, kumin, sól i pieprz biały . Gotować jeszcze 20 minut , by soczewica zupełnie zmiękła, a zupa zgęstniała. Zupa będzie gęstnieć, a wtedy należy dolewać gorącej wody, aby nie przywierała. Nie powinna być jednak zbyt wodnista, ale konsystencją ma przypominać gulasz. Sos sojowy nadaje zupie wyrazistości .
Sos sojowy Kikkoman – niezastąpiona przyprawa kuchni azjatyckiej, która stanowi dopełnienie wszelkiego rodzaju potraw. Produkt całkowicie naturalny, powstający z niemodyfikowanej genetycznie soi i nie zawierający żadnych dodatków wpływających na uwydatnienie smaku i koloru. Świetnie uzupełnia smak potraw kuchni polskiej, np. zup, pieczonych i smażonych mięs, ryb sałatek i warzyw.
poniedziałek, 18 lutego 2013, rozowakuchnia
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .
O mnie
Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.
Kontakt do mnie [email protected]
Tweety na temat @GralikJoanna
Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://rozowakuchnia.blox.pl/2013/02/Rozgrzewajaca-zupa-z-soczewicy-zielonej.html