Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu«
Rogale maślane z
makiemRogale listkowe »Dawno już nie robiłam , a to taka znana potrawa . Jako dziecko już ja
jadłam , przeprosiłam stare czasy i zrobiłam je na obiad. Kluchy można robić z różnymi dodatkami , pasują na obiad kolację lub śniadanie .Kluchy dla 6 osobowej rodziny :)1 kg
ziemniakówkoło dwóch szklanek
mąki tortowej
sól morska Kamis do smaku
pieprz biały Kamis do smaku
jajkoDodatkowo:
boczek 400 gram
twaróg półtłusty 200 gram1.
Ziemniaki ścieramy na tarce na najmniejszych oczkach .2. Odlewamy
wodę, dodajemy
sól i
pieprz.3. Dodajemy roztrzepane
jajko i
mąkę, mieszamy .4. Ciasto na kluchy ma
mieć konsystencje gęstawą, aby rzucane kluchy ( odrywane łyżką) wpadając do
wody nie rozpływały się.5. Ciasto przekładamy na wilgotną deseczkę , maczając łyżkę w gotującej wodzie do kluch " rwiemy łyżką kluchy ( rzucamy je na
wodę odrywając łyżką ).6. Mieszamy , kluchy będą pływać na "powierzchni" znaczy są już dobre , przecedzamy je i opłukujemy
wodą.7. Smażymy
boczek pokrojony w plasterki posypujemy
solą do smaku .8. Do miski wkładamy kluchy dodajemy
boczek usmażony i
twaróg , mieszamy i podajemy :)
niedziela, 23 lutego 2014, rozowakuchniapoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .KomentarzeO mnie
Joanna GralikJestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego
męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.Kontakt do mnie
[email protected]Tweety na temat @GralikJoannaOdwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.Pisz blog
zamów newsletter