Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu« Starszy wpisTiramisu »Właściwie nigdy nie używalam
mąki żytniej, aż do teraz i wcale tego nie żałuję :)Pierogi wydają mi się lekkie i chrupiące fajnie smakują ,inaczej wyglądają są po prostu smaczne.CIASTO:350g
mąki żytniej Młyny Stoisław typ 20002/3 szklanki ciepłej
wodyżółtko jajkadrożdże świeże 1/4 kostki1,5 łyżki
oliwy z oliweksól morska ziołowa 1 szczypta Kamiskolorowe
zioła do sałatek 1 łyżeczka Kamisczubrica mielona 1/2 łyżeczki
Royal BrandFarsz500 gram
pieczarek1
papryka czerwonalutenica 2 łyżki ostraPRZYGOTOWANIE: Do miski wsypałam
mąkę . Do szklanki wlałam ciepłe
mleko dodałam
drożdże i łyżeczkę
cukru rozmieszałam dodałam do tego
mleko i wlałam do
mąki wymieszałam dodałam
zioła i
przyprawy i zostawiłam pod ściereczka na 15 minut kiedy zobaczyłam bąbelki wiedziałam że rośnie dodałam
oliwę z oliwek i zagniotłam ciasto i zostawiłam pod ściereczka na 20 minut. W tym czasie pokroiłam drobno
paprykę czerwona i
pieczarki w cienkie plasterki i tak osmażyłam na koniec dodałam lutenice i trochę
soli . Ciasto rozwałkowałam i wycinałam szklanką większą kółka i nakładałam na nie farsz składałam na połowę i widelcem zamykałam . Piekłam 25 minut w 180 stopniach smacznego .
Użyłam ciekawej
przyprawy i chciałam wam o niej coś powiedzieć . Może najpierw odemnie pare słów Czubrica ma specyficzny smak na pewno jestem o tym przekonana jak również o walorach samkowych pasuja mi idealnie dodałam do ciasta pierogowego i fakt faktem
smakowo wyszlo bardzo dobrze .Spokrewniona z cząbrem
przyprawa, charakterystyczna dla kuchni bułgarskiej.Czubricy używa się głównie do zup,
mięs,
fasoli i
serów.Pod nazwą "trapezna" w Bułgarii można kupić tę
przyprawę jako tradycyjną mieszankę składającą się zazwyczaj z
soli, sproszkowanej
papryki i czubricy. Popularna również w krajach byłej Jugosławii. "czwartek, 13 września 2012, rozowakuchniapoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .O mnie
Joanna GralikJestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego
męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.Kontakt do mnie
[email protected]Tweety na temat @GralikJoannaOdwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.Pisz blog
zamów newsletter