ßßß Cookit - przepis na Wpis bez tytuďż˝u

Wpis bez tytu�u

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Starszy wpis
Tiramisu »
Właściwie nigdy nie używalam mąki żytniej, aż do teraz i wcale tego nie żałuję :)
Pierogi wydają mi się lekkie i chrupiące fajnie smakują ,inaczej wyglądają są po prostu smaczne.
CIASTO:
350g mąki żytniej Młyny Stoisław typ 2000
2/3 szklanki ciepłej wody
żółtko jajka
drożdże świeże 1/4 kostki
1,5 łyżki oliwy z oliwek
sól morska ziołowa 1 szczypta Kamis
kolorowe zioła do sałatek 1 łyżeczka Kamis
czubrica mielona 1/2 łyżeczki Royal Brand
Farsz
500 gram pieczarek
1 papryka czerwona
lutenica 2 łyżki ostra
PRZYGOTOWANIE: Do miski wsypałam mąkę . Do szklanki wlałam ciepłe mleko dodałam drożdże i łyżeczkę cukru rozmieszałam dodałam do tego mleko i wlałam do mąki wymieszałam dodałam zioła i przyprawy i zostawiłam pod ściereczka na 15 minut kiedy zobaczyłam bąbelki wiedziałam że rośnie dodałam oliwę z oliwek i zagniotłam ciasto i zostawiłam pod ściereczka na 20 minut. W tym czasie pokroiłam drobno paprykę czerwona i pieczarki w cienkie plasterki i tak osmażyłam na koniec dodałam lutenice i trochę soli . Ciasto rozwałkowałam i wycinałam szklanką większą kółka i nakładałam na nie farsz składałam na połowę i widelcem zamykałam . Piekłam 25 minut w 180 stopniach smacznego .
Użyłam ciekawej przyprawy i chciałam wam o niej coś powiedzieć . Może najpierw odemnie pare słów Czubrica ma specyficzny smak na pewno jestem o tym przekonana jak również o walorach samkowych pasuja mi idealnie dodałam do ciasta pierogowego i fakt faktem smakowo wyszlo bardzo dobrze .
Spokrewniona z cząbrem przyprawa, charakterystyczna dla kuchni bułgarskiej.
Czubricy używa się głównie do zup, mięs, fasoli i serów.
Pod nazwą "trapezna" w Bułgarii można kupić tę przyprawę jako tradycyjną mieszankę składającą się zazwyczaj z soli, sproszkowanej papryki i czubricy. Popularna również w krajach byłej Jugosławii. "
czwartek, 13 września 2012, rozowakuchnia
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .
O mnie
Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.
Kontakt do mnie [email protected]
Tweety na temat @GralikJoanna
Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://rozowakuchnia.blox.pl/2012/09/Pierozki-z-maki-zytniej.html