ßßß Cookit - przepis na Pizza pieczona na kamieniu do pizzy

Pizza pieczona na kamieniu do pizzy

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Bułeczki drożdżowe z żurawiną
Marchewkowiec z żurawiną i ... »
Chciałam się pochwalić moją pierwsza pizzą pieczoną na kamieniu do pizzy. Dostałam go od Emako.pl
Moje wrażenia są mieszane . Zauważyłam , ze pizza pieczona na kamieniu jest inna to na pewno bardziej delikatniejsza to też bardzo zauważalne . Trochę się zezłościłam kiedy nie mogłam jej ściągnąć z kamienia , przykleiła się , może to ja coś zle zrobiłam ,nie mam pojęcia .
Uchwyty ważna rzecz są bardzo przydatne . Kiedy wyjmowałam trzymając ściereczka za uchwyty bardzo sprytnie wyjęłam z pieca . Pokroiłam nożem do pizzy.
Pizza:
mąka tortowa 300 gram
drożdże 30 gram
cukier 1 łyżeczka
szczypta soli
woda letnia ( dałam na oko aby ciasto nie było klejące)
Dodatkowo:
pieczarki 100 gram
papryka czerwona połowę
przyprawa do pizzy ( bazylia, oregano , zioła prowansalskie)
keczup
ser 100 gram
1. Do miski wsypałam mąkę , zrobiłam dołek .
2. Do szklanki wlałam wodę letnia dodałam rozkruszone drożdże cukier i mąkę rozmieszałam.
3. Do miseczkę z mąką tam gdzie zrobiłam zagłębienie wlałam właśnie ten rozczyn z mąki i zostawiłam pod ściereczką na 30 minut .
4. Wyrobiłam ciasto i znowu zostawiłam na 30 minut.
5. W tym czasie wstawiłam kamień do pizzy do pieca na 30 minut w 200 stopniach leżał.
6. Rozwałkowałam ciasto , położyłam je na kartonik i rozwałkowałam.
7. Rozprowadziłam keczup na cieście , posypałam przyprawą do pizzy położyłam pieczarki i paprykę.
8. Po 30 minutach ciasto przełożyłam z kartonika na kamień do pizzy , poczekałam 10 minut i wyjęłam gotowe do zjedzenia.
9. Pizza była bez sera .
Szok ale zapomniałam z wrażenia o serze . Jedliśmy jak by nigdy nic , a kiedy była prawie cala zjedzona to przypomniałam sobie o serze ha ha dobre co.
poniedziałek, 04 listopada 2013, rozowakuchnia
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .
O mnie
Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.
Kontakt do mnie [email protected]
Tweety na temat @GralikJoanna
Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://rozowakuchnia.blox.pl/2013/11/Pizza-pieczona-na-kamieniu-do-pizzy.html