ßßß Cookit - przepis na Kluski śląskie z dziurką ze skwarkami z kiełbaski

Kluski śląskie z dziurką ze skwarkami z kiełbaski

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Pomidorowa z domowym ...
Chleb Pszenno orkiszowy z ... »
Jak to bywa czasem nuda siedzi obok nas i dokucza . Mam na to sposób i dobra radę , trzeba się zająć czymś co się lubi . W moim przypadku jest to gotowanie lub pieczenie :) Dzisiaj będę gotować .... Zachciał się klusek śląskich więc do dzieła .
Składniki na kluski śląskie:
1 kg ziemniaków typ 500 Młyn Kopytowa
mąka ziemniaczana
sól prowansalska
Dodatkowo:
kiełbaska do ze-smażenia na skwarki
Jak widać składników tyle co kot napłakał tak samo bedzie w z wykonaniem.
Chyba już nic prostszego nie ma.
Obieramy ziemniaki ( ma być kg po obraniu).
Do garnka wlewamy wodę dodajemy sól do smaku i wkładamy ziemniaki.
Gotujemy do miękkości ( 45 minut u mnie trwało)
Ziemniaki odlewamy i zostawiamy do ostudzenia.
Mielimy maszynka do mielenia na średnich oczkach .
Zmielone ziemniak uklepujemy w misce równo .
Dzielimy na cztery części te uklepane ziemniaki .
Jedną część wyjmujemy ( położyłam sobie wyżej na ziemniaki )
Wsypujemy wyjęte miejsce po ziemniakach mąkę ziemniaczaną równo z ziemniakami , dodajemy odłożone ziemniaki i zagniatamy ciasto .
Potrzebujemy szerszego garnka, wlewamy wodę i zagotowujemy ją .
Z ciasta lepimy kuleczki , spłaszczamy je i robimy dziurkę palcem .
Wrzucamy do wrzącej wody. Gotujemy, aż wypłyną.
Kiełbasę kroimy w kosteczkę czy paseczki i smażymy na patelni polewamy ugotowane kluski tłuszczem z kiełbasek i kiełbaska podajemy na gorąco.
środa, 06 maja 2015, rozowakuchnia
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .
Komentarze
O mnie
Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.
Kontakt do mnie [email protected]
Tweety na temat @GralikJoanna
Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://rozowakuchnia.blox.pl/2015/04/Kluski-slaskie-z-dziurka-ze-skwarkami-z-kielbaski-1.html