ßßß Cookit - przepis na Croquembouche- ptysie z nadzieniem w karmelu

Croquembouche- ptysie z nadzieniem w karmelu

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Yum Yums - Lekkie i cudowne
Babeczka na oleju z makiem i ... »
Croquembouche tradycyjny, francuski tort weselny. Składa się on z piramidki ptysi zlepionych ze sobą karmelem . Każde ciasteczko wypełnione jest kremem . Mogą osiągać nawet metr .
Składniki na Croquembouche :
1 szklanka wody
100 g margaryny
1 szklanka i 2 łyżki mąki pszennej
5 jaj
szczypta soli
Karmel:
1 szklanka cukru
1/4 szklanka wody
Nadzienie do Croquembouche :
serek waniliowy 150 g
serek o smaku moreli 150 g
Wykonanie ciasta na Croquembouche :
Do garnka wlewamy wodę , wkładamy margarynę , wsypujemy odrobinę soli i czekamy chwile , aż nam się rozpuści margaryna.
Wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy do połączenia składników .
Zostawiamy do ostygnięcia.
Ciasto mamy już chłodne , wbijamy po jednym jaju i miksujemy aż do ostatniego jajka .
Powstaje gładkie ciasto.
Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego najlepiej bez żadnego środka i wyciskamy małe kółeczka.
Zapełniamy całą formę ( wyłożoną papierem do pieczenia) .
Pieczemy 20-25 minut w 180 stopniach.
Nadzienie :
Obydwa serki mieszamy ze sobą przekładamy do rękawa cukierniczego i wkładamy do lodówki na czas pieczenia .
Ostudzone Croquembouche nadziewamy serkiem.
Maczamy w karmelu i sklejamy ze sobą tworząc wierzę .
Z karmelu robimy anielskie włosy, widelcem maczamy w nim ciągnąc nitki i okręcamy wierzę .
Wykonanie karmelu :
Cukier i wodę umieścić w małej patelni .
Podgrzewać na średnim palniku, aż cukier się rozpuści .
Zaczyna bom-belkować , gotować się dosłownie 4-5 minut i mamy karmel .
wtorek, 21 lipca 2015, rozowakuchnia
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .
Komentarze
O mnie
Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.
Kontakt do mnie [email protected]
Tweety na temat @GralikJoanna
Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://rozowakuchnia.blox.pl/2015/07/Croquembouche-ptysie-z-nadzieniem-w-karmelu.html