ßßß
Składniki:- 0,3 kg kg maki żytniej- 0,2 kg mąki pszennej- 1 i 1/3 szklanki ciepłej wody- 50g świeżych drożdży- 1 łyżeczka soli- 1 łyżeczka cukru- 2 łyżki oleju- 1 szklanka ziaren słonecznikaPrzygotowanie:Drożdże skruszyć do wysokiej miski, zasypać cukrem. Jak zrobią się płynne to zalać wodą. Dokładnie wymieszać. Dodać sypkie składniki (zostawić trochę słonecznika do posypania bułek) i olej i zagnieść jednolite ciasto. Mąką żytnia bardzo łatwo się ugniata, więc nie powinno trwać to długo - około 5 minut. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto podzielić na 8 równych części, z każdej uformować bułeczkę i położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostały słonecznik skropić wodą, aby był wilgotny i posypać nim bułeczki delikatnie dociskając, aby się połączyć z bułką. Odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę, po tym czasie wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 stopni i piec 15-20 minut. Studzić na kratce. Bułki mają bardzo chrupiącą skórkę.


