Wykonanie
Ten sos-dip jest mega
czosnkowy i mega kremowy. Wspaniale sprawdzi się na świątecznym
stole jako dodatek do
jajek i
mięs oraz w późniejszym wiosenno-letnim okresie, kiedy na ruszt pójdą soczyste
steki i cała gama kolorowych warzyw. Jeśli planujecie przygotować sos na imprezę, polecam zrobienie go dzień wcześniej i pozostawienie na noc w lodówce. Dzięki temu sos nabierze niezłej pikanterii i wyrazistości.
Składniki:200 ml gęstego
majonezu (ja preferuję kielecki)70 ml gęstego
jogurtu naturalnego (np. greckiego lub bałkańskiego)4-5 ząbków
czosnku4 łyżki posiekanego
koperkusól (do smaku)
biały pieprz (do smaku)
Jogurt wymieszać z
majonezem,
Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
Koperek drobno posiekać. Wszystkie składniki porządnie ze sobą utrzeć. Doprawić
solą i
pieprzem. Wstawić na kilka godzin do lodówki. Smacznego!