ßßß Cookit - przepis na Pasztet bez grama mięsa

Pasztet bez grama mięsa

nazwa

Wykonanie

Lubię warzywa do tego stopnia, że mogłabym jeść je na okrągło. Także w postaci pysznego pasztetu warzywnego. Przepis znalazłam tutaj, ale zmodyfikowałam go według własnych potrzeb. Z tych proporcji wychodzą dwie spore foremki pasztetu, ale jest tak dobry, że znika w mgnieniu oka jeszcze ciepły :) To pyszna propozycja nie tylko dla zwolenników warzywnych dań, ale także dla poszukiwaczy nowych smaków.
Składniki:
500 g selera
150 g marchwi
50 g pietruszki
150 g cebuli
300 g pieczarek
100 g białej fasoli (z puszki)
5 jaj
1 szklanka bułki tartej (szklanka 250ml)
200 g masła
1 szklanka wywaru warzywnego
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka oleju
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
2 ząbki czosnku
1 łyżka suszonych ziół (oregano, majeranek, tymianek)
Warzywa obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Seler, marchew, pietruszkę i cebulę poddusić na maśle z dodatkiem wywaru. Wszystko wystudzić. P ieczarki usmażyć na oleju. Pod koniec smażenia przyprawić solą i pieprzem. Ugotowane warzywa połączyć z usmażonymi pieczarkami, fasolą z puszki, jajami, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, bułką tartą oraz przyprawami. Przygotowaną masę na pasztet przełożyć do dwóch keksówek i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec przez około 1 godzinę i 20 minut. Pasztet przed rozkrojeniem przestudzić. Smacznego!
Źródło:http://kuchniaszerokootwarta.blogspot.com/2012/09/pasztet-bez-grama-miesa.html