ßßß
Składniki:500 g mąki pszennej25 g świeżych drożdży300 ml ciepłej wody150 g sera zółtego100 g szynki konserwowej10 pieczarek2 łyżki masłaszczypta solido podania: gęsta śmietana (lub twaróg) z posiekanym szczypiorkiemZ mąki, soli, drożdży i wody wyrobić elastyczne i jednolite ciasto. Pozostawić, pod przykryciem, do wyrośnięcia na 1 godzinę.Ser żółty zetrzeć na grubych oczkach, szynkę pokroić w paski, pieczarki obrać i pokroić w grubsze plasterki.Na maśle podsmażyć pieczarki na dużym ogniu, aby odparować wilgoć. Nie przyprawiać ich podczas smażenia!Nagrzać piekarnik do temperatury 240 stopni.Gdy ciasto wyrośnie podzielić je na pół. Rozwałkować połowę na długość blachy i szerokość około 12 cm i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na środku zrobić wałkiem wgłębienie (wzdłuż) i w nim ułożyć farsz - pieczarki, ser, szynkę. Drugą połowę identycznie rozwałkować i nakryć połówkę z farszem. Złączyć boki formując bagietkę.Tępą częścią noża, zrobić w poprzek wgłębienia, aby powstało sześć prostokątnych bułeczek, z których każdą należy naciąć w poprzek. Wysmarować chlebek osoloną wodą, oprószyć go mąką i włożyć do pieca, a temperaturę obniżyć do 220 stopni. Piec 20-25 minut.Po wyjęciu z piekarnika pokroić go na 6 części i podawać z kleksem śmietany lub twarożku.Smacznego :-)Jeśli ten wypiek przypadł Ci do gustu to zerknij również naStromboli
A jeśli chcecie spróbować innego, domowego pieczywa to zapraszam na:Angielskie muffiny odrobinę inaczejChleb żytni na zakwasieIndyjski chlebek NaanChleb pszenno-żytni na zakwasieSzybki chleb bez drożdży - Soda breadChrupiący, pachnący chleb z serami i oliwkamiDomową CIABATTAChleb ziemniaczany - KartoffelbrotBułeczki z cebulą i parmezanemHiszpańskie chlebki - pan de horno