Wykonanie
We wczorajszej propozycji - Tost zapiekany z
dynią,
miodem i gorgonzolą obiecałem przepis na pyszny
chleb, który stanowił bazę do tostów. Tak mi zasmakował, że w weekend upiekłem dwa bochenki. Mięciutki i pachnący w środku, chrupiący na zewnątrz. Jest świetną propozycją nie tylko do tostów, ale też wszelkiego rodzaju kanapek, sandwichy. Dzięki powolnemu wyrastaniu w niskiej temperaturze nie emanuje nadmiernym zapachem
drożdży, co z pewnością jest zaletą dla osób nie przepadających za drożdżowymi wypiekami. Zachowuje długo świeżość, można go też mrozić. Gorąco polecam :-)
Składniki (keksówka):560 g
mąki pszennej (typ 500)10 g
cukru10 g
soli3 g
suszonych drożdży20 g stopionego
masła100 g zimnego
mleka (tłustego)200 g zimnej
wodyZe wszystkich składników zagnieść gładkie ciasto, wyrabiać 10-15 minut. Umieścić je w naoliwionej misce, przykryć folią spożywczą i pozostawić w chłodnym miejscu na 2 godziny.Następnie ciasto przełożyć do naoliwionej keksówki, przykryć naoliwioną folią spożywczą i umieścić w lodówce na 8-12 godzin. Po wyjęciu pozwolić mu się ocieplić przez 1-2 godziny.Piekarnik nagrzać do temperatury 240 stopni.
Chleb lekko oprószyć
mąką, naciąć z wierzchu i umieścić w piekarniku. Piec 10 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 210 stopni i piec kolejne 15-20 minut. Jeśli wierzch się zbytnio rumieni można go przykryć folią aluminiową.
Chleb jest gotowy gdy ma złotobrązowy kolor i wydaje głuchy odgłos przy opukiwaniu go od
spodu. Po wyjęciu z piekarnika i foremki studzić
chleb na kratce.Smacznego :-)Inspiracja: The Fabulous Baker Brothers
Miłośników domowych wypieków zapraszam na:Angielskie muffiny odrobinę inaczej
Chleb żytni na zakwasieIndyjski chlebek Naan
Chleb pszenno-żytni na zakwasieSzybki
chleb bez
drożdży -
Soda breadChrupiący, pachnący
chleb z
serami i
oliwkamiChlebek nieźle nadziany, prosto z jarmarkuDomową CIABATTA
Chleb ziemniaczany - KartoffelbrotBułeczki z
cebulą i
parmezanemHiszpańskie
chlebki - pan de horno