ßßß Cookit - przepis na Pszenny chleb tostowy, idealny do kanapek

Pszenny chleb tostowy, idealny do kanapek

nazwa

Wykonanie

We wczorajszej propozycji - Tost zapiekany z dynią, miodem i gorgonzolą obiecałem przepis na pyszny chleb, który stanowił bazę do tostów. Tak mi zasmakował, że w weekend upiekłem dwa bochenki. Mięciutki i pachnący w środku, chrupiący na zewnątrz. Jest świetną propozycją nie tylko do tostów, ale też wszelkiego rodzaju kanapek, sandwichy. Dzięki powolnemu wyrastaniu w niskiej temperaturze nie emanuje nadmiernym zapachem drożdży, co z pewnością jest zaletą dla osób nie przepadających za drożdżowymi wypiekami. Zachowuje długo świeżość, można go też mrozić. Gorąco polecam :-)
Składniki (keksówka):
560 g mąki pszennej (typ 500)
10 g cukru
10 g soli
3 g suszonych drożdży
20 g stopionego masła
100 g zimnego mleka (tłustego)
200 g zimnej wody
Ze wszystkich składników zagnieść gładkie ciasto, wyrabiać 10-15 minut. Umieścić je w naoliwionej misce, przykryć folią spożywczą i pozostawić w chłodnym miejscu na 2 godziny.
Następnie ciasto przełożyć do naoliwionej keksówki, przykryć naoliwioną folią spożywczą i umieścić w lodówce na 8-12 godzin. Po wyjęciu pozwolić mu się ocieplić przez 1-2 godziny.
Piekarnik nagrzać do temperatury 240 stopni. Chleb lekko oprószyć mąką, naciąć z wierzchu i umieścić w piekarniku. Piec 10 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 210 stopni i piec kolejne 15-20 minut. Jeśli wierzch się zbytnio rumieni można go przykryć folią aluminiową. Chleb jest gotowy gdy ma złotobrązowy kolor i wydaje głuchy odgłos przy opukiwaniu go od spodu. Po wyjęciu z piekarnika i foremki studzić chleb na kratce.
Smacznego :-)
Inspiracja: The Fabulous Baker Brothers
Miłośników domowych wypieków zapraszam na:
Angielskie muffiny odrobinę inaczej
Chleb żytni na zakwasie
Indyjski chlebek Naan
Chleb pszenno-żytni na zakwasie
Szybki chleb bez drożdży - Soda bread
Chrupiący, pachnący chleb z serami i oliwkami
Chlebek nieźle nadziany, prosto z jarmarku
Domową CIABATTA
Chleb ziemniaczany - Kartoffelbrot
Bułeczki z cebulą i parmezanem
Hiszpańskie chlebki - pan de horno
Źródło:http://www.facetnatalerzu.pl/2012/10/pszenny-chleb-tostowy-idealny-do-kanapek.html