ßßß Cookit - przepis na Bułeczki z cebulą i parmezanem

Bułeczki z cebulą i parmezanem

nazwa

Wykonanie

Nie będę się rozpisywać bo prawda jest tylko jedna :-) Wstajecie dziś w niedzielę, patrzycie na termometr i widzicie temperaturę mrożąca krew w żyłach. Marzycie o świeżym pieczywku na śniadanie, ale Wasz Misiu, ale nie polarny (Misia możecie zastąpić Żabką :-)), stuka się w czoło patrząc na termometr. To są bułeczki, na których przygotowanie nie potrzebujecie dużo czasu. Smakują na śniadanie, na obiad i kolację. Są tak szybkie w wykonaniu, że zanim doczytacie ten tekst do końca, powinnyście (powinniście ) mieć je już w piecu :-)
Składniki (8 bułeczek):
250 g mąki pszennej + odrobina do podsypania
4 łyżeczki proszku do pieczenia
30 g masła
1 cebula
50 g startego parmezanu
1/2 szklanki mleka + 1/2 szklanki wody
szczypta soli
szczypta pieprzu cayenne
papier do pieczenia
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 210 stopni. Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy drobno posiekaną cebulę i smażymy ją do zrumienienia.
W misce mieszamy mąkę, sól i ser, dodajemy zrumienioną cebulę i dolewamy prawie całe mleko z wodą (trzeba połączyć łyżką wszystkie składniki, ale ciasto ma być nadal lekko klejące - w razie potrzeby dolewamy płyn do końca). Na blacie, lekko podsypanym mąką, szybko wyrabiamy ciasto (kilka ruchów dłonią, im dłużej wyrabiamy tym gorzej), rozwałkowujemy ciasto na grubość 2 cm i wykrawamy szklanką okrągłe bułeczki. Kładziemy kawałki ciasta na blaszce wyłożonej papierem i posypujemy delikatnie pieprzem cayenne. Pieczemy 15-20 minut, do momentu, aż bułeczki się ładnie zrumienią.
Smacznego :-)
A jeśli chcecie spróbować innego, domowego pieczywa to zapraszam na:
Angielskie muffiny odrobinę inaczej
Chleb żytni na zakwasie
Indyjski chlebek Naan
Chleb pszenno-żytni na zakwasie
Szybki chleb bez drożdży - Soda bread
Chrupiący, pachnący chleb z serami i oliwkami
Chlebek nieźle nadziany, prosto z jarmarku
Domową CIABATTA
Chleb ziemniaczany - Kartoffelbrot
Hiszpańskie chlebki - pan de horno
Źródło:http://www.facetnatalerzu.pl/2012/02/buleczki-z-cebula-i-parmezanem.html