Wykonanie
Nie
będę się rozpisywać bo prawda jest tylko jedna :-) Wstajecie dziś w niedzielę, patrzycie na termometr i widzicie temperaturę mrożąca krew w żyłach. Marzycie o świeżym
pieczywku na śniadanie, ale Wasz Misiu, ale nie polarny (Misia możecie zastąpić Żabką :-)), stuka się w czoło patrząc na termometr. To są bułeczki, na których przygotowanie nie potrzebujecie dużo czasu. Smakują na śniadanie, na obiad i kolację. Są tak szybkie w wykonaniu, że zanim doczytacie ten tekst do końca, powinnyście (powinniście )
mieć je już w piecu :-)
Składniki (8 bułeczek):250 g
mąki pszennej + odrobina do podsypania4 łyżeczki
proszku do pieczenia30 g
masła1
cebula50 g startego
parmezanu1/2 szklanki
mleka + 1/2 szklanki
wodyszczypta
soliszczypta
pieprzu cayennepapier do pieczeniaPiekarnik rozgrzewamy do temperatury 210 stopni. Na patelni rozpuszczamy
masło, wrzucamy drobno posiekaną
cebulę i smażymy ją do zrumienienia.W misce mieszamy
mąkę,
sól i
ser, dodajemy zrumienioną
cebulę i dolewamy prawie całe
mleko z
wodą (trzeba połączyć łyżką wszystkie składniki, ale ciasto ma być nadal lekko klejące - w razie potrzeby dolewamy płyn do końca). Na blacie, lekko podsypanym
mąką, szybko wyrabiamy ciasto (kilka ruchów dłonią, im dłużej wyrabiamy tym gorzej), rozwałkowujemy ciasto na grubość 2 cm i wykrawamy szklanką okrągłe bułeczki. Kładziemy kawałki ciasta na blaszce wyłożonej papierem i posypujemy delikatnie
pieprzem cayenne. Pieczemy 15-20 minut, do momentu, aż bułeczki się ładnie zrumienią.Smacznego :-)A jeśli chcecie spróbować innego, domowego
pieczywa to zapraszam na:Angielskie muffiny odrobinę inaczej
Chleb żytni na zakwasieIndyjski chlebek Naan
Chleb pszenno-żytni na zakwasieSzybki
chleb bez
drożdży -
Soda breadChrupiący, pachnący
chleb z
serami i
oliwkamiChlebek nieźle nadziany, prosto z jarmarkuDomową CIABATTA
Chleb ziemniaczany - KartoffelbrotHiszpańskie
chlebki - pan de horno