ßßß Cookit - przepis na Aromatyczna ryba z warzywami i ziołowym pieczywem

Aromatyczna ryba z warzywami i ziołowym pieczywem

nazwa

Wykonanie

Otrzymałem od Pauliny zaproszenie do wspólnego gotowania, a właściwie smażenio-duszenia :-)
"Na tapecie" pojawiła się ryba, z czego się ucieszyłem, bo solidny pstrąg "przypłynął" chwilę wcześniej do mojej lodówki. Ryba podawana w towarzystwie duszonych warzyw z aromatycznym sojowym sosem. A do tego pachnące ziołami pieczywo zapieczone w folii. Mniam :-)
W zacnym przedsięwzięciu kulinarnym udział wzięły:
pomysłodawczyni Paulina - http://tryingtocookandbake.blogspot.com/
Karolina - http://zaczarowanakuchnia.blogspot.com/
Kasia - http://kuchniaprezydentowej.blogspot.com/
Ela - http://zkartoflanegopola.blox.pl/html
Milena - http://www.mojmalykulinarnyswiat.blogspot.com/
oraz moja skromna osoba...
Za zaproszenie Paulinie bardzo dziękuję :-)
Wynik moich kombinacji można obejrzeć poniżej...
Składniki (4 porcje):
2 duże filety z ryby lub 3-4 kostki (ja robiłem z pstrąga)
4 marchewki
1 średni seler
2 pietruszki
5 łyżek sosu sojowego (u mnie dodatkowo 2 łyżki sosu Worcestershire) - marynata
1 świeży liść laurowy (mój dodatek)
1 łodyżka świeżej trawy cytrynowej (mój dodatek)
sól, pieprz cytrynowy - do smaku
oliwa z oliwek i 1 łyżka masła - do smażenia
posiekana natka pietruszki - do podania
Do zapiekanego pieczywa :
weka, bułka wrocławska lub 2 półbagietki
70 g masła
2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
ulubione ziółka - u mnie majeranek, oregano i czosnek niedźwiedzi
Rozgrzać piekarnik do temperatury 160 stopni.
Masło ugnieść z czosnkiem i ziołami. Pieczywo pokroić w kromki, posmarować je masłem, złożyć w całość i zawinąć w folię aluminiową. Piec 15 minut. Jeśli upiecze się wcześniej od ryby to po prostu wyciągnąć paczuszkę z piekarnika - będzie jeszcze długo ciepła.
Warzywa obrać i pokroić w zapałki. Na patelni rozgrzać łyżkę masła z oliwą. Wrzucić liść laurowy i rozgniecioną łodyżkę trawy cytrynowej. Smażyć pół minuty, a następnie dodać warzywa. Dusić na małym ogniu, aż będą prawie miękkie.
Filety doprawić solą i pieprzem, skropić marynatą i obsmażyć szybko na drugiej patelni. Obsmażam po 30 sekund z każdej strony. Dzięki temu marynata ładnie się skarmelizuje, a białko szybko się zetnie; ryba będzie jędrniejsza i nie powinna się rozpadać. Pokroić na średniej wielkości kawałki.
Wracamy do patelni z warzywami. Gdy warzywa są już prawie gotowe, wlewamy do warzyw pozostałą marynatę, mieszamy, kładziemy na nich kawałki ryby i dusimy chwilę pod przykryciem. Można delikatnie przemieszać.
Rybę z warzywami wyłożyć na talerz i posypać natką pietruszki. Podawać w towarzystwie ciepłego pieczywa z folii.
Smacznego życzę :-)
Źródło:http://www.facetnatalerzu.pl/2012/03/aromatyczna-ryba-z-warzywami-i-ziolowym.html