Wykonanie
Pyszne i syte śniadanko, czyli kanapka inaczej - cóż może być smaczniejszego od ciągnącego się
serka z samego rana??Potrawa podobna do francuskich tostów w wersji wytrawnej. Najlepiej użyć do niej białego lub
mieszanego pieczywa, ale nie
chleba tostowego - koniecznie bez skórki. I porządnie wymoczyć kromki w
jajku, to ograniczy chłoniecie tłuszczu do minimum.
Składniki (4 tosty):8 kromek
jasnego pieczywa, bez skórki1 kulka
mozzarelli1/2 szklanki
mleka2 duże
jajka1/2 szklanki
mąkikilkanaście listków świeżej
bazylii1
pomidoroliwa do smażenia
sól,
pieprz kolorowyNa 4 kromkach
pieczywa ułożyć pokrojony w plastry
ser, doprawić
kolorowym pieprzem i posiekanymi listkami
bazylii. Nakryć pozostałymi kromkami.
Jajka wbić do miseczki, doprawić
solą i
pieprzem. Dobrze wymieszać.
Mleko wlać do drugiej miseczki.Tosty dobrze namoczyć w
mleku, następnie oprószyć
mąką i ułożyć w miseczce z
jajkiem. Wymoczyć ze wszystkich stron solidnie w
jajku (najlepiej niech poleżą w
masie jajecznej po 2 minuty z każdej strony). Im bardziej nasiąknięte będą tosty tym mniej będą chłonąc tłuszczu.Smażyć na dobrze rozgrzanej
oliwie na złoty kolor. Po usmażeniu odsączyć na papierowym ręczniku.Podawać z plastrem świeżego
pomidora i listkiem
bazylii.Smacznego :-)