ßßß Cookit - przepis na Smażone francuskie tosty z mozzarellą i bazylią

Smażone francuskie tosty z mozzarellą i bazylią

nazwa

Wykonanie

Pyszne i syte śniadanko, czyli kanapka inaczej - cóż może być smaczniejszego od ciągnącego się serka z samego rana??
Potrawa podobna do francuskich tostów w wersji wytrawnej. Najlepiej użyć do niej białego lub mieszanego pieczywa, ale nie chleba tostowego - koniecznie bez skórki. I porządnie wymoczyć kromki w jajku, to ograniczy chłoniecie tłuszczu do minimum.
Składniki (4 tosty):
8 kromek jasnego pieczywa, bez skórki
1 kulka mozzarelli
1/2 szklanki mleka
2 duże jajka
1/2 szklanki mąki
kilkanaście listków świeżej bazylii
1 pomidor
oliwa do smażenia
sól, pieprz kolorowy
Na 4 kromkach pieczywa ułożyć pokrojony w plastry ser, doprawić kolorowym pieprzem i posiekanymi listkami bazylii. Nakryć pozostałymi kromkami.
Jajka wbić do miseczki, doprawić solą i pieprzem. Dobrze wymieszać. Mleko wlać do drugiej miseczki.
Tosty dobrze namoczyć w mleku, następnie oprószyć mąką i ułożyć w miseczce z jajkiem. Wymoczyć ze wszystkich stron solidnie w jajku (najlepiej niech poleżą w masie jajecznej po 2 minuty z każdej strony). Im bardziej nasiąknięte będą tosty tym mniej będą chłonąc tłuszczu.
Smażyć na dobrze rozgrzanej oliwie na złoty kolor. Po usmażeniu odsączyć na papierowym ręczniku.
Podawać z plastrem świeżego pomidora i listkiem bazylii.
Smacznego :-)
Źródło:http://www.facetnatalerzu.pl/2012/05/smazone-tosty-z-mozzarella-i-bazylia.html