ßßß
Składniki (3 porcje):1 łyżka oliwy2 szalotki, drobno posiekane1 marchewka, pokrojona w małą kostkę2 gałązki tymianku (same listki)2 ząbki czosnku2 pomidory, obrane ze skórki, pozbawione nasion i drobno posiekane1 puszka soczewicy1 litr bulionu warzywnegomały pęczek natki pietruszki, posiekany100 g baby szpinakusól, świeżo zmielony czarny pieprz - do smakukilka skrawków parmezanu do przybrania
Na dużej, głębokiej patelni lub w rondlu rozgrzać oliwę, a następnie na średnim ogniu przesmażyć przez 5 minut szalotkę, marchewkę i tymianek. Dodać pomidory i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, smażyć prze 2 minuty. Całość zalać bulionem, zagotować i dusić na małym ogniu przez 15 minut. Dodać szpinak i pietruszkę, a po kolejnych 3 minutach soczewicę. Dusić następne 3 minuty. Doprawić solą i pieprzem. Podawać przybrane skrawkami parmezanu.Smacznego :-)Inspiracja: River Cottage veg everyday.