ßßß
Składniki (2 porcje):1 cebula, pokrojona w półplasterki2 ząbki czosnku, przeciśniętego przez praskę lub startego1 łyżka świeżego imbiru, startego1 mała papryka chili, posiekana1 łyżeczka kminu, w ziarnach1 łyżeczka kolendry, mielonej1 łyżeczka kminu, mielonego1 łyżeczka słodkiej papryki1 łyżeczka kurkumy1 łyżeczka mieszanki garam masala1 puszka pomidorów, w kawałkach1 puszka ciecierzycygarść kiełków fasoli mung (opcjonalnie)sok z cytryny, cukier, sól, czarny pieprz - do smakuolej ryżowy - do smażeniaopcjonalnie natka kolendry - do podaniaW garnku lub na patelni rozgrzać olej i zeszklić na nim cebulę, aż trochę zmięknie. Dodać imbir, czosnek, chili, kmin w ziarnach i ciągle mieszając smażyć przez 2 minuty. Posypać całość kolendrą (mieloną lub rozgniecioną w moździerzu), mielonym kminem, papryką, kurkumą i garam masalą. Smażyć kolejne 2 minuty. Uważać, aby nie spalić przypraw!Następnie dodać pomidory z puszki oraz kiełki. Wlać pół szklanki wody i zagotować. Dodać odsączoną i opłukaną ciecierzycę z puszki i dusić całość około 10-15 minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Cukier będzie potrzebny jeśli pomidory nie były najlepszej jakości.Curry podawać w miseczce posypane posiekaną kolendrą - jeśli lubicie.Smacznego :-)Inspiracja: The Hairy Bikers' Great CurriesJeśli lubicie curry to zapraszam na:Curry z jagnięcinyCurry z krewetkamiCurry z cukinii i kukurydzyCurry z kurczakaCurry z rybą