ßßß Cookit - przepis na Chana Masala - indyjskie curry z ciecierzycy

Chana Masala - indyjskie curry z ciecierzycy

nazwa

Wykonanie

Chana masala to popularne danie kuchni Indii i Pakistanu. Jest to rodzaj curry z ciecierzycy, która to nazywana jest chana . Jest to danie kipiące aromatem przypraw, pikantne z lekką cytrusową nutką. Typowym składnikiem chana masala jest cebula, pokrojone pomidory, kolendra, czosnek, imbir, chili i mieszanka garam masala. Oczywiście kombinowanie jest mile widziane, więc w Pakistanie jada się curry z ziemniakami zamiast ciecierzycy albo z dodatkiem kurczaka - to ostatnie na tradycyjne pakistańskie śniadanie. U mnie też zaistniał nietradycyjny dodatek w postaci kiełków fasoli. Doskonale pasował, ale jeśli jesteście tradycjonalistami to pomińcie :-)
Curry bywa przygotowywane bardziej na sucho lub z większą ilością sosu. Wówczas jadane jest z rożnego rodzaju pieczonymi chlebkami np. chlebkiem naan .
Składniki (2 porcje):
1 cebula, pokrojona w półplasterki
2 ząbki czosnku, przeciśniętego przez praskę lub startego
1 łyżka świeżego imbiru, startego
1 mała papryka chili, posiekana
1 łyżeczka kminu, w ziarnach
1 łyżeczka kolendry, mielonej
1 łyżeczka kminu, mielonego
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka mieszanki garam masala
1 puszka pomidorów, w kawałkach
1 puszka ciecierzycy
garść kiełków fasoli mung (opcjonalnie)
sok z cytryny, cukier, sól, czarny pieprz - do smaku
olej ryżowy - do smażenia
opcjonalnie natka kolendry - do podania
W garnku lub na patelni rozgrzać olej i zeszklić na nim cebulę, aż trochę zmięknie. Dodać imbir, czosnek, chili, kmin w ziarnach i ciągle mieszając smażyć przez 2 minuty. Posypać całość kolendrą (mieloną lub rozgniecioną w moździerzu), mielonym kminem, papryką, kurkumą i garam masalą. Smażyć kolejne 2 minuty. Uważać, aby nie spalić przypraw!
Następnie dodać pomidory z puszki oraz kiełki. Wlać pół szklanki wody i zagotować. Dodać odsączoną i opłukaną ciecierzycę z puszki i dusić całość około 10-15 minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Cukier będzie potrzebny jeśli pomidory nie były najlepszej jakości.
Curry podawać w miseczce posypane posiekaną kolendrą - jeśli lubicie.
Smacznego :-)
Inspiracja: The Hairy Bikers' Great Curries
Jeśli lubicie curry to zapraszam na:
Curry z jagnięciny
Curry z krewetkami
Curry z cukinii i kukurydzy
Curry z kurczaka
Curry z rybą
Źródło:http://www.facetnatalerzu.pl/2013/06/chana-masala-indyjskie-curry-z.html