ßßß
Składniki (3 porcje):2 spore, dojrzałe pomidory1 mała cebula, pokrojona w półplasterki24 krewetki tygrysie, obrane i oczyszczone1 papryczka chili, posiekana2 ząbki czosnku1 łyżka startego imbiru1 łyżeczka mieszanki garam masala1 łyżka soku z cytryny1 łyżka cukrusól, świeżo zmielony czarny pieprz - do smakuolej słonecznikowy - do smażenianatka kolendry, posiekanaDodatkowo trzy chlebki puri z niedawno opublikowanego przepisu
Pomidory obrać ze skórki, wyfiletować i posiekać.Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć cebulę wraz z papryczką. Dodać czosnek i imbir - całość smażyć przez 2 minuty. Po tym czasie oprószyć warzywa przyprawą garam masala, krótko przesmażyć i na patelnię dołożyć pomidory, doprawić sokiem z cytryny, solą, pieprzem i cukrem. Gotować 5 minut, aż pomidory puszczą sok, który zdąży lekko zgęstnieć.Teraz czas na główne aktorki, krewetki :-) Podsmażyć je na patelni w pomidorowym sosie przez około 3 minuty, ciągle mieszając. Zestawić patelnię z palnika, wmieszać w danie posiekaną kolendrę (lub pietruszkę, jeśli nie przepadacie za tą pierwszą).Gotowe curry podzielić na 3 części i umieścić je na chlebkach puri. Posypać je świeżą kolendrą i tak podawać.Smacznego :-)Inspiracja: The Hairy Bikers' Great CurriesPolecam również:Curry z jagnięcinyCurry z krewetkamiCurry z cukinii i kukurydzyCurry z kurczakaCurry z rybąCurry z ciecierzycyCurry z bakłażana i papryki