Wykonanie
Zapraszam na wynik wspólnego gotowania z cyklu "trzy po trzy". Każdy z nas przygotował danie, które w składnikach posiada
wędzoną rybę,
cebulę i
ziemniaki. Każda z Koleżanek z pewnością przygotowała coś innego, nie
mogę się doczekać aż to zobaczę :-)Ja przygotowałem danie wg pomysłu Jamiego Olivera. To wspaniały ziemniaczany placek, a może
ciastko, chrupiące z zewnątrz, kremowe wewnątrz. Aromatyczne dzięki wędzonemu trewalowi,
ziołowe dzięki
natce pietruszki, chrupiące przez niepospolitą panierkę, dzięki
papryczce chili pikantne. Całość otacza swoją opieką szlachetny
boczek, który okala ziemniaczanego placka. pyszne w towarzystwie odrobiny
sałaty i
soku z cytryny.Dziś danie przygotowały ze mną:Panna Malwinna http://filozofiasmaku.blogspot.com/Martynosia http://codzienne-gotowanie.blogspot.com/Mirabelka http://mirabelkowy.blogspot.com/
Składniki:220 g
wędzonej ryby, bez skóry i ości (np. trewal,
sum, łupacz,
karmazyn)2
cytryny450 g obranych
ziemniaków1
cebula szalotka1 mały
por3
jajka1/2
gałki muszkatołowej, świeżo startej2 łyżki
masłagarść posiekanej
natki pietruszki1 suszona
papryczka chili10 dużych, cienkich plastrów
wędzonego boczku7 kromek
białego pieczywa, bez skórki (u mnie weka -
bułka wrocławska)
mąka - do panierowania
sól, świeżo zmielony
czarny pieprz - do smaku
sałata - do podania (
roszponka,
rukola lub inna ulubiona)
Por i
cebulę oczyścić, przekroić wzdłuż i pokroić w półplasterki. Poddusić pod przykryciem na
maśle do miękkości, przyprawić
solą,
pieprzem i
gałką muszkatołową. Gdy będą miękkie zestawić z palnika i przestudzić.Gdy warzywa się duszą obrane
ziemniaki ugotować, odcedzić i ugnieść na puree. Ostudzić.Do
ziemniaków dodać
szalotkę,
por, lekko przesiekaną
rybę i 1
żółtko. Pozostałe 2
jajka i
białko wbić do miseczki, potrzebne będą do panierowania.Do masy ziemniaczano-
rybnej dodać jeszcze 2/3 posiekanej
natki, skórkę otartą z 1
cytryny i sok z połowy
cytryny. Doprawić ewentualnie do smaku
solą i
pieprzem, dokładnie wymieszać. Jeśli
ziemniaki nie są zbytnio mączne i masa jest za wilgotna dodajcie 2 łyżki
mąki krupczatki lub
tartej bułki. Wchłonie nadmiar wilgoci.Czas na przygotowanie panierki, macie więc
mąkę i rozbełtano
jajko, potrzeba jeszcze
pieczywa. Kromki
chleba pozbawione skórki i suszoną
chili zmiksować malakserem. Dodać pozostałą 1/3
natki i wymieszać.
Z masy uformować 6 kulek, każdą obtoczyć w
mące,
jajku i okruszkach
chlebowych. Następnie uformować z nich okrągłe placuszki o grubości ok. 2-2,5 cm. Ułożyć na desce i umieścić w lodówce.Piekarnik razem z blaszką nagrzać do temp. 220 stopni. Gdy będzie już gorący wyciągnąć placki z lodówki, owinąć każdy plastrem
boczku, w razie potrzeby dosztukować i spiąć wykałaczkami. Nie owijać zbyt ciasno, bo
boczek podczas pieczenia się
kurczy.Wyciągnąć gorącą blachę z pieca, ułożyć na niej papier do pieczenia, na nim przygotowane placuszki, umieścić w piecu i piec, aż placki i
boczek się ładnie zrumienią - ok. 20-25 minut.Podawać z odrobiną ulubionej
sałaty i ćwiartką
cytryny.Smacznego :-)