Wykonanie
Lekka i zdrowa, a przy tym niedroga zapiekanka z
cukinią. Wdzięczny obiekt do modyfikacji, bo można pominąć
kiełbasę, dać podsmażony
boczek, wymienić
zioła. Do jedzenia na obiad wraz z
ziemniakami i
sałatką albo na kolację. Na gorąco najlepsza, chociaż wtedy nie
daje się łatwo pokroić, jak to zapiekanka warzywna, Po ostygnięciu można odsmażać na patelni lub w piekarniku. Z przepisu Grzegorza, ze strony mn iammniam.pl Piekłam w formie do tarty z wyjmowanym dnem o średnicy górnej 27,5 cm.Składniki:4
cukinie o łącznej wadze ok. 1 kg3 średnie
ziemniaki , najlepiej "
sałatkowe" (czyli nierozpadające się podczas gotowania) - około 40 dag1
cebula średniej wielkości1 nieduży
por - tylko biała część - około 10-15cm4 ząbki
czosnku3/4 szklanki startego
żółtego sera2 łyżki drobno posiekanej
natki pietruszki2 łyżki drobno posiekanej
bazylii (można zastąpić czubatą łyżeczką suszonej)2
jajka2 łyżki
bułki tartej2 pętka
kiełbasy śląskiej1 łyżka
oleju1 łyżka
masłaspora szczypta świeżo startej
gałki muszkatołowejsólświeżo zmielony
czarny pieprz na wierzch:3/4 szklanki startego
żółtego sera[w
sumie do zapiekanki użyłam ok. 15-18 dag
sera żółtego]dodatkowo: papier do pieczenia do wyłożenia formyWykonanie:
Ziemniaki umyć, nie obierać i ugotować na parze do średniej miękkości - powinno dać się w nie wbić widelec z dość sporym
oporem (od 15 do 20 minut w zależności od ich wielkości).
Pora pokroić na cienkie plasterki.
Cebulę pokroić na drobną kostkę, a ząbki
czosnku na cienkie plasterki.
Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach (można to zrobić przy użyciu specjalnej wkładki do malaksera, ale i ścieranie na tarce zajmuje dosłownie kilka minut). Przełożyć do miski, wsypać łyżeczkę
soli i dokładnie wymieszać. Odstawić do oddzielenie się soku (najwygodniej jak włożysz ją do sitka lub durszlaka).bNa patelni rozgrzać
masło z olejem. Dodać
cebulę,
pora i
czosnek. Lekko posolić, smażyć na średnim ogniu cały czas mieszając, aż warzywa lekko się zeszklą - 2-3 minuty. Wyjąć
cebulę do miseczki, podsmażyć na złoto pokrojoną w kostkę
kiełbasę.Ugotowane
ziemniaki wystudzić, obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Cukinię dokładnie odcisnąć, sok wylać. Dodać do niej
ziemniaki,
kiełbasę,
ser,
natkę i
bazylię. Doprawić
solą (ale nie za dużo, bo
cukinia już była solona),
pieprzem oraz gałką. Dodać
jajka i
bułkę tartą, Dokładnie wymieszać.Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia (bo tak jest mniej mycia) lub wysmarowanej
olejem. Wyrównać i mocno uklepać. Za pomocą tępej strony ostrza noża zrobić na
masie ukośną kratkę, o głębokości około 1 cm.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i zapiekać 40-45 minut, aż na wierzchu zacznie tworzyć się chrupka skórka. Wyjąć zapiekankę z piekarnika, w kratkę włożyć
ser. Wstawić ponownie do gorącego piekarnika na 5-7 minut, aż
ser się rozpuści i zacznie lekko brązowieć. [przyznam, że ja od razu dałam
ser na wierzch, bo miałam wówczas mniej pracy i nie spalił się]Podawać z
sałatą i
pomidorami. Możesz podać do zapiekanki
ryż lub ulubioną
kaszę ugotowaną na sypko.Dodatkowe informacjeJeśli do przygotowania zapiekanki użyjesz większych
cukinii, usuń z nich pestki i miękkie wnętrze przed starciem.
Bądź towarzyski, podziel się!