ßßß
Składniki (2-3 porcje):5 średnich młodych ziemniaków4 białe szparagi4 zielone szparagi1 cukinia3-4 plastry szynki prosciutto30 g masła1-2 łyżki mąki1 szklanka wody, w której gotowane były szparagi1/2 szklanki gęstej śmietany (najlepiej crème fraîche)sok z jednej małej cytryny1/2 szklanki parmezanu1/2 szklanki sera cheddar2 jajka (tylko żółtka)1 łyżka posiekanej natki pietruszkigałka muszkatołowasól, pieprz, cukier - do smakuObrać i ugotować ziemniaki, nie mogą być zbyt miękkie. Po ugotowaniu natychmiast przelać kilka razy zimną wodą i pokroić w 5 mm plastry. Zagotować wodę na szparagi, dodać po łyżeczce soli i cukru. Ugotować szparagi al dente, zielone gotują się nieco szybciej. Ugotowane wyciągnąć z wody i zahartować pod zimną wodą, pokroić w kilkucentymetrowe kawałki.Pokroić cukinie w 5 mm plastry i obsmażyć na patelni doprawiając odrobiną soli i pieprzu. Szynkę pokroić na mniejsze kawałki. Nagrzać piekarnik do 250 stopni. Pora na sos. Rozpuścić masło i dodać mąkę. Ciągle mieszając zrobić zasmażkę o jasno brązowym kolorze. Wlać wodę ze szparagów i śmietanę, zagotować. Przyprawić sokiem z cytryny, gałką muszkatołową, cukrem, pieprzem i solą. Gdy sos lekko zgęstnieje, zestawić z ognia i dodać parmezan. Dobrze wymieszać. W naczyniu żaroodpornym ułożyć ziemniaki naprzemiennie z cukinią - jak dachówkę. Na to położyć szynkę oraz szparagi.Kończymy sos, dodając natkę pietruszki oraz żółtka oddzielone od białek. Dobrze zamieszać.Całość polać sosem i wstawić na 15 minut do piekarnika. Na 5 minut przed końcem czasu posypać cheddarem. Po wyciągnięciu z piekarnika odczekać kilka minut przed podaniem.Smacznego :-)Jeśli chcecie przygotować coś pysznego ze szparagów to polecam:Sos Bozner idealny do szparagów - Bozner SauceMus ze szparagów rodem z SüdtirolSałatka z rukoli, szparagów i truskawekSzparagi z makaronem w pomarańczowym sosie