Wykonanie
Jak pewnie zauważyliście na moim blogu nie króluje
mięso. Kiedyś jadłem go znacznie więcej, praktycznie każdy obiad (jeśli nie był zupą) był
mięsny. Teraz
mięso stanowi nikłą część mojej diety, a powodem tego nie są jakieś specjalne prozdrowotne zainteresowania. Po prostu na kupienie świeżego, porządnego
mięsa trzeba
mieć czas. Jego przyrządzenie z reguły do szybkich nie należy, a ze względu na sporą ilość zajęć, staram się w tygodniu minimalizować czas spędzany przy garach. Dlatego też
mięso jakie po pracy się pojawia to często
kurczak, bo nie wymaga długiej obróbki, a ulubiona przeze mnie
wołowina czy
jagnięcina to już raczej pomysł na weekend. Wtedy z przyjemnością
mogę spędzić czas w ulubionym pomieszczeniu - kuchni :-)Polędwiczka wieprzowa to taki kompromis pomiędzy
smakami czerwonego
mięsa, a czasem przygotowania.To najdelikatniejsza część półtuszy, nadaje się do pieczenia, smażenia i duszenia. Można przygotować z niej małą pieczeń, medaliony czy gulasz. Czas jej przygotowania to kilka, kilkanaście minut, więc nie przekracza często czasu przygotowania popularnego dania z
makaronu.Jeśli chodzi o "zdrowotność" takiego produktu, to wszyscy chyba wiedzą, że
mięso wieprzowe zawiera sporo tłuszczów nasyconych i nie jest liderem zdrowej żywności. Jeśli jednak o polędwiczkę chodzi, to jest jedną z najlepszych pod tym względem części
świnki i zjedzenie kawałka raz na jakiś czas nikomu, kto nie ma większych problemów lipidowych zaszkodzić nie powinno. Jak ze wszystkim: umiar, różnorodność - podstawa dobrej diety.Dziś zapraszam na pieczoną polędwiczkę, naturalnie przyprawioną
kolorowym pieprzem. Obsmażenie jej na gorącym tłuszczu zamyka zewnętrzne
pory mięsa i nie dopuszcza do jej przesuszenia podczas pieczenia. Dzięki temu
mięso jest wilgotne i aromatyczne.Towarzystwem dla
polędwiczki jest
kasza kuskus,
kasza produkowane z twardej pszenicy (durum). Jest to doskonałe uzupełnienie szybkiego dania jakim jest pieczona polędwiczka, gdyż jej przygotowanie sprowadza się do zalania jej gorącym
bulionem lub
wodą. Do tego podsmażone warzywa, świeża
bazylia i pyszny
olej lniany Len Vitol. Ten ostatni to nieoczyszczony, tłoczony na zimno
olej, źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych - samo zdrowie i bardzo atrakcyjny smak. Doskonale się sprawdzi jako ten dobry tłuszcz przy
wieprzowinie, a poza tym nada ciekawego aromatu kuskusowi :-)
Składniki (2 porcje):polędwiczka wieprzowa ok. 400-450 g5
pieczarek brązowych (kapelusze)1 mała
cukinia1/2
zółtej papryki1/2
czerwonej papryki chili4
pomidorki suszone (w
oleju)1/2 szklanki
kaszy kuskusgarść listków
bazyliisól,
pieprz kolorowy,
sok z cytryny - do smaku
olej ryżowy - do smażeniaPiekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni - górna i dolna grzałka.Polędwiczkę oczyścić z cienkiej błonki oraz resztek tłuszczu, odciąć cienki ogonek, aby miała mniej więcej jedną średnicę. Oprószyć ją
solą i
pieprzem, odstawić na bok.
Pieczarki oczyścić i pokroić w cienkie plasterki,
cukinię zetrzeć na tarce na grube wiórki,
paprykę pokroić w paski,
chili i
suszone pomidory drobno posiekać.Na patelni, którą można użyć w piekarniku, rozgrzać
olej ryżowy i obsmażyć polędwiczkę rumieniąc ją z każdej strony. Następnie wstawić patelnię z polędwiczką do pieca na 10-12 minut, w trakcie pieczenia polędwiczkę raz obrócić.Gdy
mięso się piecze przygotować
kuskus wg przepisu na opakowaniu. Znacznie lepiej smakuje jeśli zalewa się go
bulionem zamiast
wody.
Na drugiej patelni rozgrzać 2 łyżki
oleju ryżowego. Podsmażyć na niej przez chwilę
paprykę zółtą i
chili oraz
cukinię. Dodać
pomidorki suszone oraz
pieczarki - smażyć, aż będą al dente .Gdy
mięso się upiecze wyjąć patelnię z nim i odstawić, aby odpoczęło. W tym czasie warzywa powinny być już gotowe,
kuskus również. Zestawić patelnię z warzywami z palnika, dodać do nich
kuskus,
bazylię pokrojoną w cienkie paseczki. Doprawić do smaku
solą,
pieprzem,
sokiem z cytryny i łyżką lub dwiema
oleju lnianego.Gotowy
kuskus z warzywami wyłożyć na talerze. Polędwiczkę pokroić w plastry i ułożyć na talerzu, posypać świeżo zmielonym
kolorowym pieprzem.Smacznego :-)Jeśli lubicie
polędwiczki zerknijcie również tutaj:Polędwiczka wieprzowa z patelniRosti z polędwiczką wieprzową i
porem