Wykonanie
Jak jest Wielkanoc to musza być
jajka. Żeby nie było nudno, to dobrze jest podać
jajka faszerowane. Powstaje tylko pytanie czym faszerować jajka? Tym razem postawiłam na
kapary i wyszło świetnie. Do tego
wędzony łosoś i samodzielnie wyhodowana
rzeżucha.
Jajka z
łososiem faszerowane
kaparami .
Składniki:4
jajka1 łyżka
kaparów1 łyżka
majonezu1 spora szczypta
chili w płatkach
Sól i
pieprz100g
wędzonego łososia4 łyżeczki
rzeżuchySok z cytrynyWykonanie:
Jajka po ugotowaniu na twardo i ostudzeniu obieramy ze skorupek. Ścinamy spód
jajka- dzięki temu będą mogły stać stabilnie. Ścinamy też wierzch i za pomocą łyżeczki bardzo ostrożnie wyjmujemy
żółtko. Ścięte kawałki
białka i wyjęte
żółtka przekładamy do rozdrabniacza, dodajemy również
kapary,
majonez i
chili. Całość miksujemy do momentu aż powstanie gładka i jednolita masa, którą doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem. Powstałym farszem napełniamy
jajka (najwygodniej jest to zrobić za pomocą szprycy). Faszerowane
jajka owijamy cieniutkimi plasterkami
wędzonego łososia, który powinien bez problemu przykleić się do
jajek.
Jajka przykrywamy czapeczkami z
rzeżuchy, i skrapiamy odrobiną
soku z cytryny.Współorganizatorem konkursu jest CupoNation, strona z kuponami rabatowymi do wielu sklepów oraz blog www.pysznakuchnia.com.pl