Wykonanie
Słońce za oknami wreszcie dało o sobie znać : ) Czy Wy również tak długo na nie czekaliście? Ja miałam wrażenie, że o nas zapomniało i odeszło na dobre, dlatego teraz wykorzystuję każdą wolną chwilkę, by nacieszyć się tą cudowną pogodą.Jednak w takim upale (nie wiem jak Wy, ale ja właśnie tak mam) nie mam siły na nic. Ogarnia mnie niesamowity leń, którego nie sposób przegonić. W takiej sytuacji nie chce mi się nawet myśleć, co by tu zrobić jutro na obiad, a przecież niedziela - obiadek musi być : ) Dlatego dzielę się dziś przepisem, który znalazłam niedawno w jakiejś gazecie, z wszystkimi, którzy rozumieją mój stan i sami mają podobny problem : )
Drodzy Państwo - przed
Wami gość jutrzejszego obiadu - rolada z niespodzianką : )Składniki:80 dag chudej
karkówki20 dag
filetu z piersi kurczaka10 dag
pieczarekczerwona papryka1 pęczek
dymek2
jajka20 dag cienko pokrojonego
boczku parzonego5łyżek
oleju1 łyżka
przyprawy do
wieprzowiny z grilla
sól,
pieprzKarkówkę rozcinamy na prostokątny płat i rozbijamy tłuczkiem tak, by powstał cienki płat
mięsa.
Filet z piersi kurczaka tniemy na 4 paski, posypujemy je
solą i
pieprzem. Na patelni rozgrzewamy łyżkę
oleju i smażymy paseczki
kurczaka. Równo zrumienione zdejmujemy z patelni i studzimy.
Pieczarki czyścimy, tniemy na małe kawałki i obsmażamy na patelni (z tłuszczem od
kurczaka), po czym studzimy.
Paprykę,
dymki i
szczypiorek tniemy w drobną kosteczkę.
Jajka wbijamy do miseczki, dobrze roztrzepujemy (jak do jajecznicy). Dodajemy
grzyby,
paprykę i
dymki. Przyprawiamy
solą i
pieprzem, a następnie smażymy omlet na rozgrzanej patelni z dodatkiem łyżki
oleju.
Karkówkę przyprawiamy
solą,
pieprzem i
przyprawą do
wieprzowiny. Na płacie
mięsa układamy omlet (mój się niestety troszeczkę rozpadł, ale ułożyłam go równomiernie na całej powierzchni
mięsa). Następnie kładziemy plasterki
boczku, a wzdłuż jednego z
boków układamy kawałki
kurczaka. Wszystko razem ciasno zwijamy i związujemy nitką, by nic się nie rozpadło. Roladę obsmażamy w brytfance na pozostałym
oleju i wstawiamy ją do piekarnika rozgrzanego do temp. 200st. Pieczemy 45-50 min.




PS I co Wy na to? Mnie od razu zachwycił ten przepis i polecam go wszystkim : )PS2 Zdaję sobie sprawę, że jest gorąco, dlatego z ogromną przyjemnością piszę, że
karkówka jest pyszna zarówno na ciepło, jak i na zimno : )