ßßß
Składniki:600 g twarogu śmietankowego mielonego120 g cukru pudru + cukier waniliowy250 g śmietany kremówki ( 30 albo 36%)5 galaretek (po 2 i 1/2 łyżki proszku), u mnie fioletowa, błękitna, zielona, różowa, pomarańczowa. na spód :120 g pokruszonych ciasteczek oreo (bez masy)50 g stopionego masłaponadto :250 g śmietany kremówki (30 albo 36%)
Sposób wykonania :Ciasteczka oddzielić od masy i pokruszyć albo zmiksować w blenderze. Masło rozpuścić i połączyć z okruszkami. Mieszanką wyłożyć spód tortownicy o śr. 21 cm. Odstawić do lodówki.2 i 1/2 łyżki galaretki rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody. U mnie było to ok. 1/5 szklanki.Czynność tą powtórzyć z czterema pozostałymi galaretkami.Jeżeli galaretki nie chciałyby się dobrze rozpuścić, można je podgrzać chwilę w mikrofali. Pozostawić do wystudzenia.Ser połączyć z cukrami i dobrze wymieszać.Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno. Delikatnie wymieszać z serem.Masę podzielić na 5 równych części.Do każdej, wąskim strumieniem wlewać inny kolor galaretki i zmiksować.Na przygotowany spód wykładać na przemian po 2 łyżki każdego koloru sernika. (fiolet, niebieski, zielony, różowy i pomarańcz)Czynność powtarzać aż do ukończenia mas serowych.Wstawić do lodówki do stężenia.Wyjąć sernik. Zdjąć boki tortownicy. Ubić schłodzoną kremówkę i obłożyć sernik. Udekorować według uznania.Smacznego :)