Wykonanie
Kolorowy, chłodny i kremowy - takie warunki powinien według mnie spełniać letni deser.Pastelowy sernik posiada te cechy.Spód tworzą pokruszone
ciasteczka oreo,a wierzch
śmietanowo-serowa masa z dodatkiem
galaretek.Jakich? ja wykorzystałam pięć kolorów, a Wy możecie stworzyć własną kompozycję,wszystko co podpowie Wam wyobraźnia.
Składniki:600 g
twarogu śmietankowego mielonego120 g
cukru pudru +
cukier waniliowy250 g
śmietany kremówki ( 30 albo 36%)5
galaretek (po 2 i 1/2 łyżki proszku), u mnie fioletowa, błękitna, zielona, różowa, pomarańczowa. na spód :120 g pokruszonych
ciasteczek oreo (bez masy)50 g stopionego
masłaponadto :250 g
śmietany kremówki (30 albo 36%)
Sposób wykonania :
Ciasteczka oddzielić od masy i pokruszyć albo zmiksować w blenderze.
Masło rozpuścić i połączyć z okruszkami. Mieszanką wyłożyć spód tortownicy o śr. 21 cm. Odstawić do lodówki.2 i 1/2 łyżki
galaretki rozpuścić w minimalnej ilości gorącej
wody. U mnie było to ok. 1/5 szklanki.Czynność tą powtórzyć z czterema pozostałymi
galaretkami.Jeżeli
galaretki nie chciałyby się dobrze rozpuścić, można je podgrzać chwilę w mikrofali. Pozostawić do wystudzenia.
Ser połączyć z
cukrami i dobrze wymieszać.Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno. Delikatnie wymieszać z
serem.Masę podzielić na 5 równych części.Do każdej, wąskim strumieniem wlewać inny kolor
galaretki i zmiksować.Na przygotowany spód wykładać na przemian po 2 łyżki każdego koloru sernika. (fiolet, niebieski, zielony, różowy i
pomarańcz)Czynność powtarzać aż do ukończenia mas
serowych.Wstawić do lodówki do stężenia.Wyjąć sernik. Zdjąć boki tortownicy. Ubić schłodzoną kremówkę i obłożyć sernik. Udekorować według uznania.Smacznego :)