ßßß Cookit - przepis na Pastelowy sernik na zimno

Pastelowy sernik na zimno

nazwa

Wykonanie

Kolorowy, chłodny i kremowy - takie warunki powinien według mnie spełniać letni deser.
Pastelowy sernik posiada te cechy.
Spód tworzą pokruszone ciasteczka oreo,
a wierzch śmietanowo-serowa masa z dodatkiem galaretek.
Jakich? ja wykorzystałam pięć kolorów, a Wy możecie stworzyć własną kompozycję,
wszystko co podpowie Wam wyobraźnia.
Składniki:
600 g twarogu śmietankowego mielonego
120 g cukru pudru + cukier waniliowy
250 g śmietany kremówki ( 30 albo 36%)
5 galaretek (po 2 i 1/2 łyżki proszku), u mnie fioletowa, błękitna, zielona, różowa, pomarańczowa. na spód :
120 g pokruszonych ciasteczek oreo (bez masy)
50 g stopionego masła
ponadto :
250 g śmietany kremówki (30 albo 36%)
Sposób wykonania :
Ciasteczka oddzielić od masy i pokruszyć albo zmiksować w blenderze. Masło rozpuścić i połączyć z okruszkami. Mieszanką wyłożyć spód tortownicy o śr. 21 cm. Odstawić do lodówki.
2 i 1/2 łyżki galaretki rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody. U mnie było to ok. 1/5 szklanki.
Czynność tą powtórzyć z czterema pozostałymi galaretkami.
Jeżeli galaretki nie chciałyby się dobrze rozpuścić, można je podgrzać chwilę w mikrofali. Pozostawić do wystudzenia.
Ser połączyć z cukrami i dobrze wymieszać.
Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno. Delikatnie wymieszać z serem.
Masę podzielić na 5 równych części.
Do każdej, wąskim strumieniem wlewać inny kolor galaretki i zmiksować.
Na przygotowany spód wykładać na przemian po 2 łyżki każdego koloru sernika. (fiolet, niebieski, zielony, różowy i pomarańcz)
Czynność powtarzać aż do ukończenia mas serowych.
Wstawić do lodówki do stężenia.
Wyjąć sernik. Zdjąć boki tortownicy. Ubić schłodzoną kremówkę i obłożyć sernik. Udekorować według uznania.
Smacznego :)
Źródło:http://zjemto.blox.pl/2013/06/Pastelowy-sernik-na-zimno.html