ßßß
Składniki:u mnie tortownica o średnicy 26 cmSpód:200 g ciasteczek zbożowych, np. Digestive60 g masłaMasa serowa (najlepiej gdy składniki będą miały temperaturę pokojową):900 g twarogu śmietankowego lub 3-krotnie zmielonego350 g pokruszonej drobno chałwy (smak według upodobania)5 jaj1/2 szklanki cukru pudru200 ml śmietanki kremówki 30 lub 36%1 łyżka mąki ziemniaczanejPolewa:200 g chałwy200 ml szklanki śmietanki kremówki 30 lub 36%Wykonanie:Spód: ciastka kruszymy na okruszki i mieszamy ze stopionym masłem. Masą miasteczkową wykładamy dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy.Masa serowa: ser ucieramy z cukrem i dodajemy resztę składników. Miksujemy do czasu uzyskania jednolitej konsystencji. Masę serową wylewamy na spód z ciasteczek i pieczemy ok godziny w 180 °C. Dodatkowo na dolną półkę piekarnika wstawiamy naczynie z gorącą wodą. Po upieczeniu uchylamy drzwiczki i w ten sposób studzimy do temperatury pokojowej. Po tym odstawiamy ciasto do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).Polewa: chałwę kruszymy i wkładamy do rondelka ze śmietanką. Podgrzewamy i mieszamy w celu połączenia składników. Lekko studzimy i ciepłą rozsmarowujemy na serniku. Na koniec sernik odstawiamy ponownie do lodówki, tak aby polewa zgęstniała.Smacznego! Satysfakcja gwarantowana!