Wykonanie
Sernik
orzechowy o smaku białych Michałków -
absolutny hit tegorocznych Świąt Wielkanocnych! Cudowny, kremowy, w sam raz słodki, nie za ciążki, ale też nie kruszący się - po prostu sernik idealny! Najlepszy jaki w życiu
jadłam (i nie tylko ja) :) Nie należy ani do najprostszych, ani tym bardziej do najtańszych - ale wierzcie mi, wart jest swojej ceny i każdej poświęconej mu minuty. Po prostu bomba - nie tylko smakowa ale i kaloryczna - za to w wersji exclusive :)
SKŁADNIKI: (tortownica 26-28 cm lub blacha 24x24cm)Spód:1 op.
ciastek zbożowych - u mnie Sasanki100 g
orzechów ziemnych niesolonych100 g
masłaSer:1 kg
twarogu sernikowego (u mnie w wiaderku firmy President)250 g
mascarpone150 g Białych Michałków3/4 szkl
mleka w proszku200 ml
śmietanki 30%100 g
białej czekolady100 g
orzechów ziemnych niesolonych1,5 szkl
cukru pudru4 czubate łyżki
mąki ziemniaczanej4 duże
jajkaWierzch:70 ml
śmietanki 30 %100 g
białej czekolady150 g Białych Michałków
orzechy ziemne niesolone1. Spód:
Masło rozpuścić.
Orzechy i
ciastka zmielić przy pomocy blendera (ewentualnie można włożyć je do woreczka i rozmiażdżyć wałkiem do ciasta). Dodać rozpuszczone
masło i wymieszać wszystko ręką - powstanie masa o konsystencji mokrego piasku. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia (ja użyłam szklanej z silikonowym brzegiem więc nie było to konieczne) i wylepić go masą z
ciastek. Włożyć do lodówki.2. Białe Michałki posiekać lub rozkruszyć w palcach. W rondelku o grubym dnie podgrzać
śmietankę, dodać połamaną
czekoladę,
mleko w proszku i
cukierki. Podgrzewać do połączenia składników cały czas mieszając (masa łatwo może się przypalić). Wystudzić.3.
Orzechy ziemne zmielić blenderem (lub zmiażdżyć wałkiem do ciasta) - większe kawałeczki jak najbardziej wskazane, będą fajnie chrupać:)4.
Twaróg zmiksować z
mascarpone,
cukrem pudrem i
mąką ziemniaczaną. Dodawać po 1
jajku, a następnie partiami wystudzoną masę
śmietankową i zmielone
orzechy - cały czas miksując do czasu połączenia się wszystkich składników.5. Piekarnik nagrzać do 180*C. Na spód piekarnika położyć blachę do pieczenia/naczynie żaroodporne wypełnione do połowy
wodą*. Masę
serową przełożyć do tortownicy i wstawić do gorącego piekarnika (u mnie na 2 półkę od dołu), po 15 min zmniejszyć temperaturę do 120*C i piec sernik przez kolejne 105 minut (czyli w
sumie 2 godziny).*blachy z sernikiem nie należy wkładać w formę z
wodą, po prostu w piekarniku "gdzieś tam niżej" ma stać naczynie z parującą
wodą - bo to para
wodna sprawia, że sernik wyjdzie taki kremowy, nie wysuszony i później nie opadnie).6. Po upływie czasu pieczenia piekarnik wyłączyć, uchylić drzwiczki i zostawić sernik do wystudzenia. Następnie sernik wstawić do lodówki - najlepiej na całą noc.7. Wierzch:
śmietankę zagotować i zdjąć z ognia. Dodać połamaną
czekoladę, wymieszać. Białe Michałki pokroić w cienkie plasterki. Sernik wyjąć z lodówki, polać polewą, ozdobić
orzechami i pokrojonymi Michałkami. Wstawić do lodówki.Najlepiej smakuje po 2 dniach spędzonych w lodówce :)
Inspiracja: Wędrówki po kuchni (z moimi modyfikacjami)