Wykonanie
Chyba nikogo, kto choć raz próbował pavlovej,nie trzeba przekonywać do tego deseru.
Słodycz bezy,
winny smak
owoców i lekkość
bitej śmietany,to zestawienie idealne.Pewną trudność może sprawić upieczenie dobrej
bezy,tzn. chrupkiej z zewnątrz i piankowej w środku.Trzeba dobrze poznać swój piekarnik.W moim przypadku wszystkie podawane przepisy miały za wysoką temperaturę pieczenia.Dlatego jeśli Wasza
beza za pierwszym razem nie będzie idealna,nie zrażajcie się :)
Składniki:5
białek280 g drobnego
cukruszczypta
soli1 łyżeczka
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka
soku z cytrynyponadto:200 ml schłodzonej
śmietany kremówkiPiekarnik nagrzać do temperatury 160C (góra, dół).
Białka, ze szczyptą
soli ubić na sztywną pianę. Dodawać po łyżce
cukru, cały czas ubijając. Gdy piana będzie już sztywna i błyszcząca, dodać
sok z cytryny i
mąkę ziemniaczaną.Na papierze narysować okrąg o śr. 20 cm. Wyłożyć na niego pianę. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 120C. Piec przez 90 minut. Po upieczeniu uchylić drzwi piekarnika i tak studzić.
Śmietanę ubić na sztywno (nie dodawać
cukru)Przygotować frużelinę.
Frużelina:250 g
malin mrożonych1,5 łyżeczki
żelatyny rozpuszczonej w minimalnej ilości gorącej
wody1/2 szklanki
cukru1 łyżka
soku z cytryny1 łyżeczka
mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce
wodykilka
wiśni (mogą być mrożone) do dekoracji
Maliny zasypać
cukrem i podgrzewać do jego rozpuszczenia. Dodać
cytrynę,
wodę z
mąką, wymieszać i podgrzać.Rozpuszczoną
żelatynę wlać do
owoców. Dobrze wymieszać, by nie powstały grudki. Dodać całe
wiśnie. Zamieszać. Odstawić do ostudzenia i zgęstnienia.Na wystudzoną
bezę wyłożyć ubitą
śmietanę. Wierzch polać frużeliną.Stąd pochodzi przepis na frużelinę.