ßßß
Składniki:ok. 1 kg parzonej białej kiełbasymały pęczek pietruszki5 łyżek olejuskórka otarta z 1 cytryny1/2 łyżeczki suszonego oregano1/2 łyżeczki bazylii1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu1 łyżeczka majeranku1 główka czosnkupo 2 gałązki świeżego rozmaryny i tymianku
Sposób wykonania:Kiełbasę nacinamy. Korzenie pietruszki oczyszczamy i kroimy w słupki. Natkę siekamy i łączymy z olejem. Do mieszanki dodajemy skórkę z cytryny, suszone zioła i pieprz. Połową mieszanki smarujemy dno naczynia żaroodpornego. Kładziemy kiełbasę, pietruszkę i ząbki czosnku (mogą być w łupinkach). Kiełbasę smarujemy resztą oleju z przyprawami. Na wierzchu układamy gałązki świeżych ziół.Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok 30-40 minut, aż kiełbasa ładnie się przyrumieni. Kiełbasę kroimy na mniejsze kawałki i podajemy z chrzanem. Nie wyrzucajcie też pietruszki i czosnku. Upieczone w mieszance ziołowej są także świetnym dodatkiem do kiełbaski.Smacznego :)Przepis pochodzi z kwietniowego wydania miesięcznika "Kuchnia"