Wykonanie
Podstawą tego zielonego
dżemu jest
cukinia.Jeśli posiadacie spore ilości tego warzywa i nie wiecie co z nim zrobić,wypróbujcie przepis na zielony
dżem.Ja nie jestem wielkim wielbicielem powideł,
konfitur i
dżemów,ale kilka słoiczków zawsze trzymam w domowej spiżarni.Ten robiłam pierwszy raz i muszę przyznać, że przypadł mi do gustu.Mało słodki, lekko
winny, na pewno będzie dobrym
dodatkiem do ciast.
Składniki:ok 1,80 kg
cukini30 dkg
cukru1i 1/2 opakowania
galaretki agrestowejkilka kropli
aromatu cytrynowego1/2 łyżki
soku z cytryny (bądż łyżeczka kwasku
cytrynowego)
Wykonanie:
Cukinię obrać i odpestkować. Zetrzeć na tartce jarzynowej (na dużych oczkach). Przełożyć do garnka, zasypać
cukrem i smażyć ok. 1 godz.Jeśli
cukinia jest mało wodnista, podlać trochę
wodą. Pod koniec smażenia dodać
sok z cytryny i 3 krople aromatu.Teraz wszystko zmiksować. Ponownie doprowadzić do wrzenia i połączyć z
galaretką. Energicznie zamieszać.Gorące przekładać do słoiczków.