ßßß
Składniki:Ciasto (z porcji wychodzi 8 sztuk pizzerinek)2 i 1/2 szklanki mąki pszennej3 dkg świeżych drożdży1/2 łyżeczki cukru3/4 płaskiej łyżki soli2 łyżki oleju1 szklanka letniej wodyponadto10 dkg szpinaku8 suszonych pomidorów1/2 łyżki masłaserek camembertsól, pieprz biały, gałka muszkatołowa do smaku
Sposób wykonania:Mąkę przesiać do miski. Drożdże z cukrem rozpuścić w szklance letniej wody. Do mąki dodać sól, olej oraz rozpuszczone drożdże. Zagnieść ciasto.Przykryć i odstawić na 60 minut w ciepłe miejsce.W tym czasie oczyścić szpinak. Chwilkę przesmażyć na maśle, aby zmiękł. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.Z ciasta uformować 8 kulek, a następnie zrobić z nich 8 placuszków.Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć i odstawić na 15 minut.Każdy placek posmarować sosem (przepis znajdziecie TU), obłożyć szpinakiem, pokrojonymi pomidorami i plasterkami sera. Piec w nagrzanym piekarniku, 6-8 minut w temp. 240 C.Smacznego :)