ßßß Cookit - przepis na Amoniaczki

Amoniaczki

nazwa

Wykonanie

Te ciasteczka kojarzą mi się z dzieciństwem.
Zawsze, gdy przyjeżdżaliśmy do babci na święta,
czekały na nas popakowane w pudełka.
Mają bardzo charakterystyczny smak, a
dodatek amoniaku sprawia, że ciastka
stają się lekkie i puszyste.
Składniki:
500g mąki
100g margaryny
150g cukru pudru
pół szklanki mleka
2 jajka
sól
2 łyżeczki amoniaku
cukier waniliowy
Wykonanie:
Margarynę utrzeć z cukrem, dodać jajka, odrobinę soli, cukier waniliowy, amoniak rozpuszczony w ciepłym mleku i mąkę. Wyrobić ciasto i pozostawić w chłodnym miejscu na godzinę. Następnie ciasto rozwałkować na grubość ok. 5 mm i wykrawać foremkami ciasteczka.
Ciastka ułożyć na posmarowanej blaszce i piecz na jasnozłoty kolor w temperaturze ok 200C.
Dowolnie udekorować.
Źródło:http://zjemto.blox.pl/2013/02/Amoniaczki.html