ßßß
Składniki:ciasto3 szklanki mąki ( użyłam tortowej )1 szklanka ciepłej wody1/2 łyżeczki soli1 łyżka oleju1 jajko ( opcjonalnie )farsz6 ziemniaków średniej wielkości100 g suszonych grzybów2 cebule
Sposób wykonania:Mąkę przesiać na stolicę. Na środku zrobić "dołek", dodać jajko, sól i olej. Powoli mieszać ręką, stopniowo dolewając wodę. Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć i odstawić na 30 minut.Ziemniaki ugotować. Przestudzić. ugnieść tłuczkiem lub przepuścić przez praskę do ziemniaków.Grzyby zalać wrzątkiem i odstawić na 30 minut, następnie gotować ok. 10 minut. Odcedzić i pokroić w kostkę ( ja przekręciłam przez maszynkę ).Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle lub oleju.Grzyby i cebulę dodać do ziemniaków i wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.Ciasto cienko rozwałkować, wycinać z niego koła o średnicy szklanki. Na środek każdego nakładać łyżeczkę farszu. Brzegi pierogów dobrze zlepić.Tak przygotowane pierogi wrzucać na osolony wrzątek. Zamieszać. Gotować ok. 2 minut od wypłynięcia na wierzch.Podawać ze skwarkami lub roztopionym masłem.Smacznego :)