ßßß Cookit - przepis na Ciasto ze śliwkami

Ciasto ze śliwkami

nazwa

Wykonanie

Dziś mam dla Was ciasto z owocami,
które królują obecnie na naszych straganach.
Przepis jest bardzo prosty, ale o tyle ciekawy,
że możecie go wykorzystać na dwa sposoby.
Jeśli zrezygnujecie z pianki i ułożycie śliwki na wierzchu ciasta,
otrzymacie klasyczne ciasto z owocami,
albo wybierając formę, którą widzicie na zdjęciach - odwracane ciasto z pianką owocową.
Zdecydujcie sami, na co macie chęć...
Składniki:
5 jajek
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g masła lub margaryny
1 opakowanie cukru wanilinowego
ok. 500 g śliwek
ponadto
500 ml śmietanki 30%
1 galaretka
ok 250 g śliwek
Sposób wykonania:
Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier i cukier wanilinowy. Gdy piana będzie błyszcząca i sztywna, kolejno dodawać żółtka. Cały czas miksując, wlewać cienkim strumieniem, roztopione i ostudzone masło. Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, przesiać i połączyć delikatnie z masą jajeczną.
Blachę o wymiarach 32 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Śliwki pokroić na połówki i usunąć pestki. Ułożyć na dnie formy, skórką do góry. Zalać ciastem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 170C 50-60 minut. Wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić i odwrócić do góry nogami. Zdjąć papier do pieczenia i wystudzić.
Jeśli wybierzecie wersję bez pianki, należy najpierw wylać ciasto do formy, a na wierzchu ułożyć owoce. Upieczone ciasto przestudzić i posypać cukrem pudrem .
Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody. Wystudzić.
Schłodzoną śmietanę ubić ( nie musi być na sztywno) i cały czas ubijając wlewać zimną, ale wciąż płynną galaretkę. Chwilę miksować, do uzyskania jednolitej masy. Całość wyłożyć na wierzch ciasta i wstawić na 30 minut do lodówki. W tym czasie pianka powinna już stężeć.
Wierzch ciasta ozdobić świeżymi owocami.
Smacznego :)
Źródło:http://zjemto.blox.pl/2014/09/Ciasto-ze-sliwkami.html