Wykonanie
Malakoff to słynny austriacki deser.Podawany jest zazwyczaj w formie
tortu.Jego podstawą są nasączone
rumem podłużne
biszkopty i delikatna masa.Swoją wersję ciasta wzbogaciłam jeszcze o
konfiturę malinową.Jest to ciasto bez pieczenia, więc przygotowuje się błyskawicznie.Nie potrzebuje też wiele czasu na stężenie, dlatego przepis może się przydać,gdy goście tuż, tuż..
Składniki:masa200 g
masła2
żółtka2 łyżki
mąki ziemniaczanej3 łyżki
mąki pszennej1 i 1/2 szklanki
mleka1/2 szklanki
śmietanki 30 %4 łyżki
cukru3 łyżeczki
cukru wanilinowego1 łyżka
soku z cytryny1 łyżka
rumuponcz100 ml
soku pomarańczowego50 ml
rumuponadtook. 30 sztuk podłużnych
biszkoptów3-4 łyżki
konfitury malinowej lub z
czarnej porzeczki4 łyżki
płatków migdałowychkilka
ciasteczek amaretti (opcjonalnie )
Sposób wykonania:Przygotować masę . Szklankę
mleka zagotować. Pozostałe
mleko, kremówkę,
żółtka,
cukry i obie
mąki zmiksować. Mieszankę wlać na gotujące się
mleko. Doprowadzić do wrzenia, dobrze mieszając, by nie powstały grudki. Ugotowany
budyń przykryć i odstawić do wystygnięcia.Miękkie
masło utrzeć na puch. Stopniowo dodawać po łyżce budyniu. Miksować do uzyskania gładkiej masy. Na koniec dodać
sok z cytryny, a następnie
rum. Krótko zmiksować.Składniki ponczu wymieszać.Formę o wymiarach 21 x 21 cm ( może też być tortownica o średnicy 24 cm ) wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ściśle poukładać
biszkopty. Za pomocą pędzelka nasączyć je połową ponczu. Na ciastkach i
między nimi nałożyć
konfiturę małymi kleksami. Wyłożyć połowę kremu. Ułożyć drugą warstwę
biszkoptów, nasączyć ponczem, nałożyć kleksy
konfitury i przykryć drugą częścią kremu.
Płatki migdałów uprażyć na suchej patelni,
ciasteczka pokruszyć. Posypać ciasto
płatkami i chrupiącymi kawałkami
ciastek. Wstawić do lodówki na 2 godziny.Smacznego :)