ßßß Cookit - przepis na Ciasto Malakoff - bez pieczenia

Ciasto Malakoff - bez pieczenia

nazwa

Wykonanie

Malakoff to słynny austriacki deser.
Podawany jest zazwyczaj w formie tortu.
Jego podstawą są nasączone rumem podłużne biszkopty i delikatna masa.
Swoją wersję ciasta wzbogaciłam jeszcze o konfiturę malinową.
Jest to ciasto bez pieczenia, więc przygotowuje się błyskawicznie.
Nie potrzebuje też wiele czasu na stężenie, dlatego przepis może się przydać,
gdy goście tuż, tuż..
Składniki:
masa
200 g masła
2 żółtka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej
1 i 1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki śmietanki 30 %
4 łyżki cukru
3 łyżeczki cukru wanilinowego
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka rumu
poncz
100 ml soku pomarańczowego
50 ml rumu
ponadto
ok. 30 sztuk podłużnych biszkoptów
3-4 łyżki konfitury malinowej lub z czarnej porzeczki
4 łyżki płatków migdałowych
kilka ciasteczek amaretti (opcjonalnie )
Sposób wykonania:
Przygotować masę . Szklankę mleka zagotować. Pozostałe mleko, kremówkę, żółtka, cukry i obie mąki zmiksować. Mieszankę wlać na gotujące się mleko. Doprowadzić do wrzenia, dobrze mieszając, by nie powstały grudki. Ugotowany budyń przykryć i odstawić do wystygnięcia.
Miękkie masło utrzeć na puch. Stopniowo dodawać po łyżce budyniu. Miksować do uzyskania gładkiej masy. Na koniec dodać sok z cytryny, a następnie rum. Krótko zmiksować.
Składniki ponczu wymieszać.
Formę o wymiarach 21 x 21 cm ( może też być tortownica o średnicy 24 cm ) wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ściśle poukładać biszkopty. Za pomocą pędzelka nasączyć je połową ponczu. Na ciastkach i między nimi nałożyć konfiturę małymi kleksami. Wyłożyć połowę kremu. Ułożyć drugą warstwę biszkoptów, nasączyć ponczem, nałożyć kleksy konfitury i przykryć drugą częścią kremu. Płatki migdałów uprażyć na suchej patelni, ciasteczka pokruszyć. Posypać ciasto płatkami i chrupiącymi kawałkami ciastek. Wstawić do lodówki na 2 godziny.
Smacznego :)
Źródło:http://zjemto.blox.pl/2014/11/Ciasto-Malakoff-bez-pieczenia.html