Wykonanie
Ciasto
Shrek w wersji zielonej ( niektórzy robią też w wersji pomarańczowej po prostu "kubsia") - smaczne, słodkie, sycące. Bardzo lubiane przez dzieci, nie tylko ze względu na walory smakowe, ale też przez swoją ciekawą nazwę. Wszystko łatwe i piękne o ile uda się
biszkopt. Ja robię zawsze ten sam do ciast tego typu - rzucany o podłogę, i polecam go też Wam. Przepis wrzucałam tutaj -> klik
Składniki na
biszkopt:5 jaj1/4 szklanki
mąki ziemniaczanej3/4 szklanki
mąki pszennej3/4 szklanki drobnego
cukru.
Biszkopt wykonać według przepisu podstawego - klikSkładniki na warstwę wierzchnią:- 2 opakowania
ciastek typu "delicje"- 1 l soku zielonego typu Pysio- 1
śnieżka na
mleko i 3/4 szklani
mleka- 3 budynie
śmietankowe- 3
zielone galaretkiWykonanie:Budynie rozuścić w 1,5 szklanki soku. Resztę soku wlać do rondla i doprowadzić do wrzenia, następnie dodać rozrobione budynie, zmniejszyć moc palnika i chwilkę pogotować stale mieszając. Gorący
budyń wylać na
biszkopt i równo rozsmarować. Ułożyć na to
ciastka. Przygotować 1
galaretkę, kiedy bedzie tężeć ubić
śnieżkę i delikatnie je połączyć, po czym wylać na
ciastka. Schować do lodówki do stężenia.Na sam wierzch przygotowujemy pozostałe dwie
galaretki, ale w 3,5 szklanki
wody. Kiedy zaczną gęstnieć - wylać na ciasto. Schłodzić.Gotowe! Smacznego :)