Wykonanie
Brzoskwinie to
owoce, które chętnie wykorzystuję w deserach.Bardzo dobrze komponują się w sernikach, biszkoptach, ciastach ucieranych,a także z
bitą śmietaną, czy
czekoladą.Dzisiejsze ciasto, to
brzoskwinie w różnych odsłonach : w kawałku, w postaci musu i kremu
brzoskwiniowego.Razem z
biszkoptami tworzą lekką i orzeźwiającą całość :)
Składniki:masa:1 puszka
brzoskwiń (850g)5
żółtek1 kostka
masła2 op. budyniu
śmietankowego bez
cukru3 łyżki
cukru1 łyżka
mąki pszennejponadto:1
galaretka o smaku
pomarańczowym2 opakowania
biszkoptów okrągłych
Sposób wykonania:Dno tortownicy o śr. 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia ( aby tego uniknąć polecam tortownice o szklanym dnie i silikonowych bokach, idealnie nadają się na desery na zimno ). Na spodzie ściśle ułożyć
biszkopty.Przygotować masę:Budynie,
mąkę,
żółtka i
cukier rozmieszać z 1 szkl.
wody.
Syrop z
brzoskwiń zagotować, wlać do niego przygotowaną mieszankę, chwilę pogotować. Przykryć i odstawić do wystygnięcia.
Masło w temperaturze pokojowej utrzeć do białości. Dodawać po łyżce budyniu. Powinniśmy otrzymać gładką kremową masę.Odłożyć 1/3 masy. Do pozostałej wkroić 4 połówki
brzoskwiń. Wymieszać i wyłożyć na
biszkopty. Ułożyć kolejną warstwę
biszkoptów, a na nią wylać odłożoną masę. Wstawić do lodówki.Pozostałe
brzoskwinie zmiksować,
Galaretkę rozpuścić w 1 szkl. gorącej
wody. Dolać do musu
brzoskwiniowego. Gdy mieszanka zacznie tężeć wylać na wierzch ciasta. Pozostawić w lodówce do całkowitego stężenia.Smacznego :)