Wykonanie
Moja wersja popularnego ciasta, które jest znane i bardzo lubiane. Delicje zastąpiłam
biszkoptem z
galaretką , który imituje te popularne
ciasteczka. Ciasto wygląda dość ciekawie w przekroju. Polecam w tej wersji lub podstawowej, czyli z delicjami w środku :)
Biszkopt:8
białek3
żółtka1 szklanka
cukru1 szklanka
orzechów mielonych2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżki
kawy cappuccino o smaku
orzechowymWkładka:4
jajka8 łyżek
cukru2 łyżki
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżka
kawy cappuccino o smaku
orzechowym1/2 szklanki zmielonych
orzechów2 opakowania
galaretki o smaku coliMasa:1 puszka
brzoskwiń2 łyżki
cukru2 opakowania budyniu
śmietankowego1 szklanka
wody5
żółtek1 kostka
masła3/4 szklanki
cukru2 opakowania
galaretki o smaku
brzoskwiniowymWykonanie:
Białka ubijam na sztywną pianę dodając po dwie łyżki
cukru i po jednym
żółtku.
Mąkę przesiewam z
proszkiem do pieczenia i mieszam z
kawą cappuccino. Delikatnie łącze z masą jajeczną .Na końcu dodaję zmielone
orzechy, przekładam ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piekę w temp. 180°C przez 30-40 min. Upieczone kroję na dwa blaty.
Na wkładkę ubijam
białka dodając po jednym
żółtku i po dwie łyżki
cukru. Dodaję
mąkę przesianą z
proszkiem do pieczenia i
kawą cappuccino i mieszam
łopatką . Dodaję zmielone
orzechy i przekładam na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia , wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C na 20-30 min.Gotowe studzę, i wykrawam otwory za pomocą kieliszka do
szampana lub
wina.
Galaretki o smaku coli rozpuszczam w dwóch szklankach wrzątku i odstawiam do momentu, aż będzie można nabierać
galaretkę łyżeczką, ale nie będzie jeszcze zupełnie zastygnięta. Tężejącą
galaretkę nakładam w wycięte otwory i odstawiam, aż całkowicie zastygnie.
Z
brzoskwiń odlewam sok do rondelka, wstawiam na gaz i gotuję Dwie łyżki
cukru,
mąkę i
żółtka mieszam i wlewam na gotujący się sok, nakrywam folią spożywczą i odstawiam by masa wystygła.
Masło ucieram z pozostałym
cukrem i dodaję porcjami zimny
budyń.Na ciasto z
galaretkami wykładam połowowe masy budyniowej,
nakrywam blatem
orzechowym,
przykrywam papierem do pieczenia następie blaszką i odwracam otworami z
galaretką do góry. Z ciasta usuwam papier do pieczenia, smaruję pozostałą masą budyniową, nakrywam drugim blatem
biszkoptowym i odstawiam do stężenia.
Galaretki o smaku
brzoskwiniowym rozpuszczam w
trzech szklankach
wody i odstawiam, aż będą tężeć.Na wierzchu ciasta układam cząstki
brzoskwiń i zalewam tężejącą
galaretką. Całość ponownie wstawiam do lodówki.