ßßß Cookit - przepis na Kora Dębu

Kora Dębu

nazwa

Wykonanie

Moja wersja popularnego ciasta, które jest znane i bardzo lubiane. Delicje zastąpiłam biszkoptem z galaretką , który imituje te popularne ciasteczka. Ciasto wygląda dość ciekawie w przekroju. Polecam w tej wersji lub podstawowej, czyli z delicjami w środku :)
Biszkopt:
8 białek
3 żółtka
1 szklanka cukru
1 szklanka orzechów mielonych
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kawy cappuccino o smaku orzechowym
Wkładka:
4 jajka
8 łyżek cukru
2 łyżki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kawy cappuccino o smaku orzechowym
1/2 szklanki zmielonych orzechów
2 opakowania galaretki o smaku coli
Masa:
1 puszka brzoskwiń
2 łyżki cukru
2 opakowania budyniu śmietankowego
1 szklanka wody
5 żółtek
1 kostka masła
3/4 szklanki cukru
2 opakowania galaretki o smaku brzoskwiniowym
Wykonanie:
Białka ubijam na sztywną pianę dodając po dwie łyżki cukru i po jednym żółtku. Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia i mieszam z kawą cappuccino. Delikatnie łącze z masą jajeczną .Na końcu dodaję zmielone orzechy, przekładam ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piekę w temp. 180°C przez 30-40 min. Upieczone kroję na dwa blaty.
Na wkładkę ubijam białka dodając po jednym żółtku i po dwie łyżki cukru. Dodaję mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kawą cappuccino i mieszam łopatką . Dodaję zmielone orzechy i przekładam na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia , wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C na 20-30 min.Gotowe studzę, i wykrawam otwory za pomocą kieliszka do szampana lub wina.
Galaretki o smaku coli rozpuszczam w dwóch szklankach wrzątku i odstawiam do momentu, aż będzie można nabierać galaretkę łyżeczką, ale nie będzie jeszcze zupełnie zastygnięta. Tężejącą galaretkę nakładam w wycięte otwory i odstawiam, aż całkowicie zastygnie.
Z brzoskwiń odlewam sok do rondelka, wstawiam na gaz i gotuję Dwie łyżki cukru, mąkę i żółtka mieszam i wlewam na gotujący się sok, nakrywam folią spożywczą i odstawiam by masa wystygła.
Masło ucieram z pozostałym cukrem i dodaję porcjami zimny budyń.
Na ciasto z galaretkami wykładam połowowe masy budyniowej,
nakrywam blatem orzechowym,
przykrywam papierem do pieczenia następie blaszką i odwracam otworami z galaretką do góry. Z ciasta usuwam papier do pieczenia, smaruję pozostałą masą budyniową, nakrywam drugim blatem biszkoptowym i odstawiam do stężenia.
Galaretki o smaku brzoskwiniowym rozpuszczam w trzech szklankach wody i odstawiam, aż będą tężeć.
Na wierzchu ciasta układam cząstki brzoskwiń i zalewam tężejącą galaretką. Całość ponownie wstawiam do lodówki.
Źródło:http://ciateczkowypotwor.blogspot.com/2015/03/kora-debu.html