ßßß Cookit - przepis na Malinowa zakręcona tarta

Malinowa zakręcona tarta

nazwa

Wykonanie

Tarta specjalnie dla wszystkich wielbicieli malin, idealna na niedzielną popołudniową kawkę.
Pałaszujcie i odpoczywajcie!
Składniki na ciasto:
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
85 dag zimnego masła pokrojonego w kostkę
4 łyżki zimnej wody
Ciasto na krem
5 łyżek mąki krupczatki
1 szklanka mleka
0,5 szkl. cukru
1 żółtko
100 g masła
Polewa
4 kostki gorzkiej czekolady
odrobinę śmietanki
Sposób
Ciasto: Mąkę mieszamy z cukrem i szczyptą soli, dodajemy masło i zaczynamy zagniatać rękami, następnie dolewamy wody i kontynuujemy zagniatanie, aż ciasto będzie jednolite. Gotowe zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do zamrażalki na minimum 45 minut. W tym czasie przygotowujemy krem .
Krem: Mleko gotujemy z cukrem. Do szklanki wsypujemy mąkę i zalewamy ją do pełna wodą, mieszamy dokładnie, aby nie zostały grudki. Gdy mleko zacznie się gotować dolewamy mąkę z wodą i mieszamy aż zgęstnieje. Odstawiamy z ognia, po chwili dodajemy żółtko i masło i mieszamy do momentu, aż krem będzie jednolity.
Foremkę do tarty natłuszczamy i posypujemy bułką tartą. Wykładamy na nią rozwałkowane ciasto. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 10 minut. Po przestygnięciu na ciasto wykładamy krem, na nim układamy umyte i osuszone maliny. Całość polewamy polewą zrobioną z 4 kostek roztopionej gorzkiej czekolady wraz z odrobiną śmietanki.
Źródło:http://kuchennearomaty.blogspot.com/2013/09/malinowa-zakrecona-tarta.html