Wykonanie
Tarta specjalnie dla wszystkich wielbicieli
malin, idealna na niedzielną popołudniową
kawkę.Pałaszujcie i odpoczywajcie!Składniki na ciasto:1 szklanka
mąki pszennej1 łyżeczka
cukruszczypta
soli85 dag zimnego
masła pokrojonego w kostkę4 łyżki zimnej
wodyCiasto na krem5 łyżek
mąki krupczatki1 szklanka
mleka0,5 szkl.
cukru1
żółtko100 g
masłaPolewa4 kostki
gorzkiej czekoladyodrobinę
śmietankiSposóbCiasto:
Mąkę mieszamy z
cukrem i szczyptą
soli, dodajemy
masło i zaczynamy zagniatać rękami, następnie dolewamy
wody i kontynuujemy zagniatanie, aż ciasto będzie jednolite. Gotowe zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do zamrażalki na minimum 45 minut. W tym czasie przygotowujemy krem .Krem:
Mleko gotujemy z
cukrem. Do szklanki wsypujemy
mąkę i zalewamy ją do pełna
wodą, mieszamy dokładnie, aby nie zostały grudki. Gdy
mleko zacznie się gotować dolewamy
mąkę z
wodą i mieszamy aż zgęstnieje. Odstawiamy z ognia, po chwili dodajemy
żółtko i
masło i mieszamy do momentu, aż krem będzie jednolity.Foremkę do tarty natłuszczamy i posypujemy
bułką tartą. Wykładamy na nią rozwałkowane ciasto. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 10 minut. Po przestygnięciu na ciasto wykładamy krem, na nim układamy umyte i osuszone
maliny. Całość polewamy polewą zrobioną z 4 kostek roztopionej
gorzkiej czekolady wraz z odrobiną
śmietanki.