ßßß Cookit - przepis na Ciasto ślimak

Ciasto ślimak

nazwa

Wykonanie

Ciasto jest dosyć pracochłonne ale bardzo pyszne. Biszkopty i galaretkę do roladek można przygotować dzień wcześniej
Biszkopt
6 jaj
1 szkl. cukru
1 szkl. mąki
1 łyzeczka proszku do pieczenia
6 łyżek wody
Roladki
4 jajka
4 łyżki mąki
4 łyżki cukru
4 łyżki wody
pół łyżeczki proszku do pieczenia
Masa budyniowa
25 dkg. masła
2 żółtka
1 jajko
2 i 1/2 łyżki mąki pszennej
2 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 szkl. mleka
3/4 szklanki cukru
cukier waniliowy
Masa do rolad
2 jajka
3 żółtka
1/2 szkl. cukru pudru
20 dkg. masła
Dodatkowo
galaretka czerwona
galaretka ananasowa albo brzoskwiniowa
pół puszki brzoskwiń
pół puszki ananasów (albo jedna puszka wybranych owoców)
Sposób przygotowania
BISZKOPT: białka ubić bo sztywnej piany dosypać cukier, ubijać do rozpuszczenia się cukru, wlać wodę, dodać żółtka jeszcze chwilę ubijać, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelać do formy o wymiarach 38-22 cm. Po upieczeniu i wystudzeniu przekroić na 2 części.
MASA BUDYNIOWA: Z mąki ziemniaczanej, pszennej, jajka, żółtek, cukru, mleka, cukru waniliowego ugotować budyń. Masło utrzeć dodać wystudzony budyń, zmiksować.
ROLADKI: Zrobić tak samo jak biszkopt, ciasto podzielić na dwie części i upiec 2 cienkie biszkopty w formie 38-22cm. Wystudzić, położyć każdą osobno na lnianej ściereczce i zrolować. Galaretkę czerwoną rozpuścić w 1,5 szkl. wody, po zastygnięciu pokroić w grubsze paski.
MASA DO ROLAD: jajka + żółtka i cukier ubić na parze wystudzić, dodać do utartego masła, (ja dodałam do masy kakao i spirytus do smaku, ale ani jedno anim drugie nie jest konieczne) posmarować roladki na bok każdej położyć paski galaretki, zwinąć roladki. Na jedną część biszkoptu położyć połowę masy budyniowej, po bokach położyć roladki. Pomiędzy roladki ułożyć pokrojone owoce, zalać tężejącą galaretka ananasowa, no to rozsmarować pozostałą masę budyniową (pozostawiając kilka łyżek na posmarowanie wierzchu ciasta) całość przykryć drugą częścią biszkoptu.
Źródło:http://kulinarnyprzepis.pl/ciasto-slimak