ßßß
Biszkopt6 jaj1 szkl. cukru1 szkl. mąki1 łyzeczka proszku do pieczenia6 łyżek wodyRoladki4 jajka4 łyżki mąki4 łyżki cukru4 łyżki wodypół łyżeczki proszku do pieczeniaMasa budyniowa25 dkg. masła2 żółtka1 jajko2 i 1/2 łyżki mąki pszennej2 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej3 szkl. mleka3/4 szklanki cukrucukier waniliowyMasa do rolad2 jajka3 żółtka1/2 szkl. cukru pudru20 dkg. masłaDodatkowogalaretka czerwonagalaretka ananasowa albo brzoskwiniowapół puszki brzoskwińpół puszki ananasów (albo jedna puszka wybranych owoców)Sposób przygotowaniaBISZKOPT: białka ubić bo sztywnej piany dosypać cukier, ubijać do rozpuszczenia się cukru, wlać wodę, dodać żółtka jeszcze chwilę ubijać, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelać do formy o wymiarach 38-22 cm. Po upieczeniu i wystudzeniu przekroić na 2 części.MASA BUDYNIOWA: Z mąki ziemniaczanej, pszennej, jajka, żółtek, cukru, mleka, cukru waniliowego ugotować budyń. Masło utrzeć dodać wystudzony budyń, zmiksować.ROLADKI: Zrobić tak samo jak biszkopt, ciasto podzielić na dwie części i upiec 2 cienkie biszkopty w formie 38-22cm. Wystudzić, położyć każdą osobno na lnianej ściereczce i zrolować. Galaretkę czerwoną rozpuścić w 1,5 szkl. wody, po zastygnięciu pokroić w grubsze paski.MASA DO ROLAD: jajka + żółtka i cukier ubić na parze wystudzić, dodać do utartego masła, (ja dodałam do masy kakao i spirytus do smaku, ale ani jedno anim drugie nie jest konieczne) posmarować roladki na bok każdej położyć paski galaretki, zwinąć roladki. Na jedną część biszkoptu położyć połowę masy budyniowej, po bokach położyć roladki. Pomiędzy roladki ułożyć pokrojone owoce, zalać tężejącą galaretka ananasowa, no to rozsmarować pozostałą masę budyniową (pozostawiając kilka łyżek na posmarowanie wierzchu ciasta) całość przykryć drugą częścią biszkoptu.