Wykonanie
Ciasto jest dosyć pracochłonne ale bardzo pyszne.
Biszkopty i
galaretkę do roladek można przygotować dzień wcześniej
Biszkopt6 jaj1 szkl.
cukru1 szkl.
mąki1 łyzeczka
proszku do pieczenia6 łyżek
wodyRoladki4
jajka4 łyżki
mąki4 łyżki
cukru4 łyżki
wodypół łyżeczki
proszku do pieczeniaMasa budyniowa25 dkg.
masła2
żółtka1
jajko2 i 1/2 łyżki
mąki pszennej2 i 1/2 łyżki
mąki ziemniaczanej3 szkl.
mleka3/4 szklanki
cukrucukier waniliowyMasa do rolad2
jajka3
żółtka1/2 szkl.
cukru pudru20 dkg.
masłaDodatkowo
galaretka czerwonagalaretka ananasowa albo brzoskwiniowapół puszki
brzoskwińpół puszki
ananasów (albo jedna puszka wybranych
owoców)Sposób przygotowania
BISZKOPT:
białka ubić bo sztywnej piany dosypać
cukier, ubijać do rozpuszczenia się
cukru, wlać
wodę, dodać
żółtka jeszcze chwilę ubijać, dodać
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia. Ciasto przelać do formy o wymiarach 38-22 cm. Po upieczeniu i wystudzeniu przekroić na 2 części.MASA BUDYNIOWA: Z
mąki ziemniaczanej, pszennej,
jajka,
żółtek,
cukru,
mleka,
cukru waniliowego ugotować
budyń.
Masło utrzeć dodać wystudzony
budyń, zmiksować.ROLADKI: Zrobić tak samo jak
biszkopt, ciasto podzielić na dwie części i upiec 2 cienkie
biszkopty w formie 38-22cm. Wystudzić, położyć każdą osobno na lnianej ściereczce i zrolować.
Galaretkę czerwoną rozpuścić w 1,5 szkl.
wody, po zastygnięciu pokroić w grubsze paski.MASA DO ROLAD:
jajka +
żółtka i
cukier ubić na parze wystudzić, dodać do utartego
masła, (ja dodałam do masy
kakao i
spirytus do smaku, ale ani jedno anim drugie nie jest konieczne) posmarować roladki na bok każdej położyć paski
galaretki, zwinąć roladki. Na jedną część
biszkoptu położyć połowę masy budyniowej, po bokach położyć roladki. Pomiędzy roladki ułożyć pokrojone
owoce, zalać tężejącą
galaretka ananasowa, no to rozsmarować pozostałą masę budyniową (pozostawiając kilka łyżek na posmarowanie wierzchu ciasta) całość przykryć drugą częścią
biszkoptu.