ßßß Cookit - przepis na Ślimak

Ślimak

nazwa

Wykonanie

Dziś podam przepis, który pochodzi z książki Siostry Anastazji. Jest to przepyszne, choć pracochłonne ciasto. Przygotowanie go zajmuje sporo czasu, ale naprawdę warto. Gorąco polecam. Efekt jest tego wart.
Biszkopt:
6 jaj
12 łyżek cukru
5 łyżek mąki
Rolady:
3 jajka
6 łyżek cukru
2 łyżki mąki-
x2 do drugiej rolady
Masa budyniowa:
1 kostka margaryny
2 żółtka
1 jajko
2 i 1/2 łyżki mąki pszennej
2 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 szkl. mleka
3/4 szkl. cukru
1 cukier waniliowy
Masa do rolad:
5 jaj
1/2 szkl. cukru pudru
1 masło
1 galaretka czerwona
1 puszka brzoskwiń
1 puszka ananasów
1 galaretka pomarańczowa
1 duży biszkopt z 6 jaj, przekrojony na pół
2 biszkopty każdy z 3 jaj zwinięte w rolady
Wykonanie:
Białka ubijam z cukrem, dodaję po jednym żółtku,a następnie przesianą mąkę . Ciasto wykładam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180'C na 35-40 minut. Wyjmuję, studzę i kroję na dwie części.
Biszkopt na rolady robię identycznie jak zwykły, tylko gorące wyjmuje i od razu zwijam razem z papierem do pieczenia. Odstawiam do wystygnięcia. Tak samo druga rolada.
Zimne rolady należy bardzo ostrożnie rozwinąć i usunąć z nich papier do pieczenia.
Margarynę ucieram, resztę składników mieszam ze szklanką mleka. Pozostałe mleko gotuję i wlewam przygotowany budyń, nakrywam folią, studzę i dodaję do utartej margaryny.
Jajka ubić na parze, dodaję cukier, ubijam ,aż cukier się rozpuści. Zdejmuję . Masło ucieram, dodaję porcjami masę jajeczną. Galaretkę czerwoną robię wg przepisu i odstawiam do zastygnięcia.
Przekrojony biszkopt smaruję masą budyniową, składam, wierzch również smaruję masą .
Masę do rolad delikatnie nakładam na rozwinięte ciasto
galaretkę kroję w paski, układam ma masie.
Rolady zwijam, układam na dłuższych końcach ciasta .
Pomiędzy roladami dodaję pokrojone owoce z puszek i zalewam tężejącą galaretką pomarańczową.
Całość schładzam w lodówce. Jeżeli chcemy zrobić tort, to należy całe ciasto posmarować bitą śmietaną i udekorować wedle uznania.
Źródło:http://ciateczkowypotwor.blogspot.com/2013/08/slimak.html