Wykonanie

Symbolem Wielkanocy we Włoszech nie są
jajka, lecz gołębica, jako symbol pokoju i baranek. Dlatego p ieczone jagnię i Colomba, słynne
drożdżowe ciasto w kształcie lecącej gołębicy, to najbardziej typowe włoskie, wielkanocne przysmaki. Oczywiście każdy region Włoch szczyci się swoimi potrawami i związanymi z nimi tradycjami. Jedną z nich jest wplatanie i zapiekanie surowego
jajka, symbolu nowego życia, na słodkim lub słonym torcie wielkanocym.Słodka wersja
rodem z Apulii, tak bardzo mnie urzekła, że postanowiłam ją upiec na Wielkanoc. Tych słodkich wersji chyba jest kilka, ponieważ spotkałam się z różnymi nazwami: scarcella, scarcedda, corrucolo, cuddura. Zdaje się, że te nazwy odnoszą się do mniej więcej tego samego rodzaju ciasta, choć z
pewnymi zmianami.Scarcelle przygotowuje się podczas Wielkiego Tygodnia i obdarowuje nimi „ na szczęście”
bliskich, a szczególnie dzieci. Mogą
mieć różne formy: owalną- przypominającą zaplecioną koronę, lub podłużną- formę warkocza. Dla najmłodszych przygotowywane są scarcelle w formie
ciasteczkowego zajączka,
baranka, dzwonka czy gołębicy, na środku kładzie się
jajko, które dodatkowo przymocowuje się dwoma paskami ciasta. Scarcelle można dowolnie dekorować, ważne, aby bylo kolorowo i wiosennie. Piecze się je z reguły z ciasta kruchego, z dodatkiem
oliwy z oliwek i
mleka, lub z
ciasta drożdżowego, które można dowolnie wzbogacać:
owocami kandyzowanymi,
groszkiem czekoladowym, czy
orzechami.Nie byłabym sobą, gdybym czegoś nie zmieniła w oryginalnym przepisie. Miałam do wykorzystania paczuszkę
mączki migdałowej, zatem moje scarcelle miały lekko
migdałowy posmak i troszkę inną konsystencję.Oryginalny przepis ( na końcu postu) z miesięcznika „Cucinare Bene” n°4/2015.

Składniki na 2 blaszki scarcelle:250 g
mąki pszennej250 g
mączki z mielonych
migdałów2
żółtka1
jajko200 g
masła( z lodówki)120 g
cukru pudru1
cukier wanilinowy ( Delecta)1 łyżeczka
proszku do pieczenia (Delecta)80 g kandyzowanej
skórki pomarańczowejdo dekoracji:kolorowa posypkarozmącone
białko3
jajka ugotowane na pół twardoWszystkie składniki szybko zagniatamy. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 1h. Małe porcje ciasta wałkujemy na placek o grubości ok. 3-4 mm i wykrawamy
ciastka. Jeśli
ciastko chcemy ozdobić
jajkiem, pamiętajmy, aby było odpowiednio duże. Gołębice, dzwoneczek i zajączka zrobiłam posługując się formą wyciętą z brystolu, którą następnie przyłożyłam do ciasta i okroiłam. Pozostałe, mniejsze
ciastka wykroiłam zwykłymi foremkami.
Ciastka układamy na papierze do pieczenia. Na środku kładziemy ugotowane na pół
jajko( razem ze skorupką), przmocowujemy dwoma paskami ciasta, paski można przykleić
białkiem. Smarujemy roztrzepanym
białkiem i posypujemy posypką. Pieczemy 15 minut w 180°. Analogicznie postępujemy z małymi
ciasteczkami.

Przepis oryginalny na 1 warkoczyk:500 g
mąki pszennej100 ml
mleka100 ml
oliwy z oliwek100 g
cukru krysztalu½ lyzeczki
solido dekoracji3
jajka1
zoltkoposypka lub gruby
cukier

