Wykonanie

Sezon
owocowy w pełni. Nic tylko przebierać w darach natury. Tym razem na targu moją uwagę zwróciły nadzwyczaj dorodne
morele. Chwila, moment i jest koncept) Flan z
morelami,
kaszą jaglaną i
serkiem ricotta, szybki, zdrowy i bardzo efektowny. Idealny na podwieczorek, czy słodkie śniadanie. Dodatek
ricotty sprawia, że deser ma kremową konsystencję, a
moreli, że jest lekko orzeźwiający. Odrobina
cynamonu nadaje egzotyczności, a jego
słodycz doskonale równoważy kwaskowatość
owoców. Jeśli do przygotowania użyjemy
skrobię kukurydzianą czy mączkę
ryżową, otrzymamy pyszny bezglutenowy deser.Polecam bardzo, idealny zarówno na ciepło, jak na zimno.

Składniki na 2 osoby (naczynie ceramiczne 20x20 cm ):½ szklanki suchej
kaszy jaglanej ( po ugotowainiu około 1 szklanki)2 łyżki
skrobi kukurydzianej3
jajka3 dojrzałe, duże
morelemasło do wysmarowania formy3-4 łyżki
cukru trzcinowego nierafinowanego4 łyżki
serka ricotta1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii (opcjonalnie)szczypta
cynamonuGotujemy
kaszę jaglaną w podwójnej ilości
wody, przez około 15 minut, licząc od momentu wrzenia
wody. Odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia.Ubijamy
jajka z
cukrem na białą masę. Stopniowo dodajemy ugotowaną
kaszę,
serek ricotta,
skrobię,
cynamon i ekstrak z
wanilii. Delikatnie mieszamy.
Morele myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Formę smarujemy
masłem. Na dno wysypujemy połowę
moreli, wylewamy ciasto, wierzch posypujemy pozostałymi kawałkami
owoców.

Wstawiamy do nagrzanego do 180°C piekarnika na około 40 minut. Wyjmujemy, odstawiamy do przestygnięcia. Podajemy na ciepło.

