ßßß Cookit - przepis na Flan z kaszy jaglanej z morelami

Flan z kaszy jaglanej z morelami

nazwa

Wykonanie

Sezon owocowy w pełni. Nic tylko przebierać w darach natury. Tym razem na targu moją uwagę zwróciły nadzwyczaj dorodne morele. Chwila, moment i jest koncept) Flan z morelami, kaszą jaglaną i serkiem ricotta, szybki, zdrowy i bardzo efektowny. Idealny na podwieczorek, czy słodkie śniadanie. Dodatek ricotty sprawia, że deser ma kremową konsystencję, a moreli, że jest lekko orzeźwiający. Odrobina cynamonu nadaje egzotyczności, a jego słodycz doskonale równoważy kwaskowatość owoców. Jeśli do przygotowania użyjemy skrobię kukurydzianą czy mączkę ryżową, otrzymamy pyszny bezglutenowy deser.
Polecam bardzo, idealny zarówno na ciepło, jak na zimno.
Składniki na 2 osoby (naczynie ceramiczne 20x20 cm ):
½ szklanki suchej kaszy jaglanej ( po ugotowainiu około 1 szklanki)
2 łyżki skrobi kukurydzianej
3 jajka
3 dojrzałe, duże morele
masło do wysmarowania formy
3-4 łyżki cukru trzcinowego nierafinowanego
4 łyżki serka ricotta
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
szczypta cynamonu
Gotujemy kaszę jaglaną w podwójnej ilości wody, przez około 15 minut, licząc od momentu wrzenia wody. Odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Ubijamy jajka z cukrem na białą masę. Stopniowo dodajemy ugotowaną kaszę, serek ricotta, skrobię, cynamon i ekstrak z wanilii. Delikatnie mieszamy.
Morele myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Formę smarujemy masłem. Na dno wysypujemy połowę moreli, wylewamy ciasto, wierzch posypujemy pozostałymi kawałkami owoców.
Wstawiamy do nagrzanego do 180°C piekarnika na około 40 minut. Wyjmujemy, odstawiamy do przestygnięcia. Podajemy na ciepło.
Źródło:http://miacucina-sofieta.blogspot.com/2015/07/flan-z-kaszy-jaglanej-z-morelami.html