Wykonanie
kasza jaglana z
jabłkiem zapiekana pod
cynamonową kruszonkąmillet groats apple crumble

Kumuluję się w sobie i znowu idę na zakupy. Niestety albo na szczęście, nimi łatwo jest mi poprawić sobie humor. Niech tylko znajdę parasolkę, odwykłam od chodzenia po deszczu.Ostatnio wróciła mi
dziwna ochota na kruszonkę. Były czasy, że
jadłam nawet
budyń pod kruszonką lub owsiankę z jej dodatkiem - dziś pojawia się
kasza jaglana. Dla kogoś może to być nietypowe, dla kogoś jak najbardziej zwyczajne, niemniej polecam spróbować, jakkolwiek można by się do tego odnosić./1 porcja/- 4 łyżki
kaszy jaglanej Sante-1 małe
jabłko- 30g
mąki orkiszowej- 1 łyżka
masła- 1 łyżka
cukru trzcinowego- 1 łyżeczka
cynamonu- kilka kropel ekstraktu z
wanilii-
stewia (opcjonalnie)
Kaszę najpierw płuczemy w zimnej, a
potem gorącej wodzie, a następnie gotujemy na o
mleku lub wodzie z dodatkiem
stewii do wchłonięcia płynu (około 15 minut).
Jabłko obieramy ze skórki i ścieramy na tarce, zostawiając kilka ukrojonych kawałków na wierzch. Starte
jabłko mieszamy z
kaszą i
cynamonem, a następnie przekładamy do żaroodpornego naczynia, na wierzchu układając kawałki
jabłka. Wyrabiamy kruszonkę: rozcieramy
masło z
cukrem,
cynamonem i
mąką. Gotową kruszonką posypujemy
kaszę. Danie zapiekamy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C.Inspiracja