Wykonanie
Smaczna i expresowa w wykonaniu
sałatka ze
śledziem w roli głównej. Sałatki
śledziowe robię na różne sposoby. Dzisiaj wystawiam w swoje kuchenne okno jedną z nich, bardzo prostą, z dodatkiem gotowanych
ziemniaków i
ogórków kiszonych. Warto ją zrobić chociaż raz przy ogromie przepisów na różne sałatki.
Składniki :50 dag
śledzi matjasów70 dag
ziemniaków + ¾ łyżki
soli30 dag
ogórków kiszonych1
cebula (8 dag)4 łyżki
majonezu1 łyżka
musztardycukier,
pieprz czarny mielony do smakuWykonanie :
Matjasy myjemy i moczymy w zimnej wodzie ok. 4 godz. zmieniając dwukrotnie
wodę .
Ziemniaki myjemy szczoteczką i gotujemy w mundurkach w wodzie z dodatkiem ¾ łyżki
soli.
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę .
Ogórki obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.Wymoczone
matjasy osączamy z
wody i osuszamy na papierowym ręczniku.Kroimy w kostkę. Ostudzone
ziemniaki obieramy z łupiny i kroimy w małe plasterki. Wszystkie przygotowane składniki mieszamy.
Majonez łączymy z
musztardą i dodajemy do sałatki. Dosmakowujemy odrobiną
cukru,
pieprzem i ewentualnie
solą. Odstawiamy w chłodne miejsce na 2 godz. przed podaniem.
Polecam również :